SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

La festa de les lletres catalanes

Paer en cap

La festa de les lletres catalanes

La festa de les lletres catalanesSEGRE

Creado:

Actualizado:

Lleida ha lliurat els Premis Josep Vallverdú d’assaig i Màrius Torres de poesia en una vetllada que és una gran festa de ciutat dedicada a les lletres catalanes. Aquests guardons simbolitzen el que Lleida aporta a la creació literària en català així com a l’enriquiment i la fortalesa de la nostra llengua.

El premi Josep Vallverdú s’ha concedit al filòsof i assagista lleidatà Joan Garcia del Muro, amb el treball Good bye, veritat, i el Màrius Torres de poesia ha estat per a Carles Morell, amb el poemari Disponibilitat, del qual va recitar uns fragments en l’acte de lliurament de divendres. També, Garcia del Muro va avançar el contingut del seu llibre, dedicat al concepte de la postveritat. Li vull agrair que, públicament en la gala, destaqués la importància i el prestigi d’aquest premi més enllà de Lleida i l’orgull que sent perquè la seva ciutat organitzi un premi dedicat a obres de pensament i de crítica.

El 1984, l’Ajuntament de Lleida va crear el Premi Josep Vallverdú per impulsar la creació en català en el gènere de l’assaig, convocatòria que es va ampliar anys després amb el Premi Màrius Torres i amb la incorporació de la Diputació de Lleida en l’organització. La ciutat suma més de tres dècades donant suport a la literatura catalana i difonent arreu el nom dels escriptors lleidatans que donen nom als premis: Josep Vallverdú, que divendres no va fallar a la cita anual amb els premis, i Màrius Torres, en una edició que ha coincidit amb el 75è aniversari de la mort del poeta.

Amb aquest motiu, la Paeria va declarar el 2017 Any Màrius Torres i la ciutat ha acollit diferents actes, a alguns dels quals he tingut el plaer d’assistir: a la presentació de dos publicacions sobre el poeta editades enguany per la Càtedra Màrius Torres i al Simposi Internacional dedicat sobre aquest autor que es va celebrar a la Universitat de Lleida. També se li ha dedicat l’espectacle literari que, cada any, produeix l’Ajuntament de Lleida per a l’acte de lliurament dels Premis.

Una altra cita accentua el profund perfil poètic que Lleida viu enguany. Aquesta mateixa setmana compartia amb la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, la presentació del Festival Internacional de Poesia de Lleida, que comença aquest dimarts i amb què tornem a tenir Festival de Poesia després del Mahalta (2005-2011) i del Destí Poesia (2015).

La poesia és el gènere que marca la sensibilitat d’un poble. El lema del proper festival és “Un present més ample”, un fragment d’un poema de Màrius Torres amb què volem expressar la voluntat d’eixamplar horitzons literaris i culturals que motiva la represa d’aquesta iniciativa.

L’Any Màrius Torres ha conviscut amb altres efemèrides importants de ciutat. Estem a punt de tancar un brillant Any Granados de dos anys de durada i el Museu Morera clou, també, una brillant commemoració del seu centenari amb una exposició necessària: el reportatge íntegre –tremendament dur– que el fotoperiodista Agustí Centelles va realitzar en els dies posteriors al bombardeig del Liceu Escolar, un episodi que també ens remet a la vida de Màrius Torres i de la seva família, profundament marcada per la Guerra Civil.

De tots aquests aniversaris, ens queda el pòsit, sempre etern, de la cultura en totes les seves formes, la literatura, la música de Granados, l’art del Morera i els versos de Màrius Torres. El 2018 també es dedicarà a recordar diferents fites culturals de Lleida que proposaré al Ple Municipal: el 75è aniversari de la mort del pianista Ricard Viñes, el centenari de la declaració de la Seu Vella com a Monument Històric Artístic Nacional, el 125è aniversari de la fundació del Museu Diocesà de Lleida i els 50 anys de la Petite Gallerie, creada per Jaume Magre, i que va ser un espai de llibertat per a les arts plàstiques. En l’àmbit literari, viurem el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo i el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra.

Aquestes commemoracions són una invitació a continuar gaudint de la nostra cultura el 2018 i a seguir manifestant orgull per la cultura de Lleida i el conjunt de la cultura catalana, com també hem fet en la festa literària dels Premis Josep Vallverdú i Màrius Torres.

La festa de les lletres catalanes

La festa de les lletres catalanesSEGRE

tracking