SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

Espais urbans i naturals, serveis públics i despesa social

Paer en cap

Espais urbans i naturals, serveis públics i despesa social

Espais urbans i naturals, serveis públics i despesa socialSEGRE

Creado:

Actualizado:

L’Ajuntament de Lleida ha aprovat el pressupost municipal per al 2018. Els nous comptes ascendeixen a 164,7 milions d’euros, un 1,5% més que enguany, i tenen com a objectiu principal potenciar els serveis públics, la despesa social, així com el manteniment i millora dels espais urbans i naturals.

En aquest darrer apartat, destaquen les actuacions que es duran a terme en alguns dels nostres punts més identitaris –la Seu Vella, l’Horta, el riu Segre i les Basses–, i a dos barris que necessiten una intervenció encara profunda, el Centre Històric i la Mariola. Per tercer any consecutiu, la Paeria ha aprovat el pressupost amb la corporació més fragmentada de la història: set grups polítics i un govern municipal que els socialistes encapçalem en solitari. Hi ha hagut un esforç important de negociació i de diàleg amb totes les formacions, però vull destacar la voluntat de consens i d’acord amb els grups municipals de Ciutadans i del Partit Popular, que van aprovar els pressupostos juntament amb l’equip de govern.

En els darrers anys, aprovar el pressupost ha estat un exercici d’especial responsabilitat per la dura crisi econòmica que hem patit i que encara fa notar les seves conseqüències. A aquesta circumstància, hem d’afegir ara la crisi política que viu el país, amb els efectes socials i econòmics que ha comportat, per tots coneguts. Davant d’aquest escenari amb incerteses manifestes, el govern de la Paeria vol oferir a la ciutadania de Lleida l’estabilitat i la fortalesa de gestió que representa comptar amb el pressupost i les ordenances fiscals aprovades. Aquesta capacitat de gestió ens permet intervenir en dos barris de Lleida que necessiten una profunda regeneració urbana, el Centre Històric i la Mariola. Al barri antic, s’emprendran les àrees d’Innovació Social i Urbana, on es desenvoluparan nous habitatges, locals comercials i aparcaments amb col·laboració privada. El projecte Mariola 20.000 transformarà l’espai que ocupen els Blocs Mariola, els edificis dels quals seran, en molts casos, enderrocats i construïts novament, respectant sempre el dret a l’habitatge de les persones que hi viuen.

El pressupost de la Paeria també preveu inversions destacades per a la millora del turó de la Seu Vella, mentre avança el seu camí per esdevenir Patrimoni Mundial de la UNESCO. La primavera vinent es podrà presentar oficialment la nova versió del dossier de la candidatura. El Pla d’Acció del Riu Segre i la potenciació de l’activitat econòmica i paisatgística de l’Horta de Lleida –d’acord amb el nou Pla d’Usos que hem aprovat aquest divendres– seran altres eixos d’acció sobre els nostres espais més icònics, juntament amb l’inici de la rehabilitació de la part pública del Parc de les Basses.

L’apartat d’inversions del pressupost –que puja 13,2 milions d’euros– inclou projectes com la conversió de l’antiga Audiència en el Museu Morera, la reforma de la rambla de Ferran inclosa en el Pla de Barris de Noguerola, el Parc de les Arts i la remodelació de l’antiga caserna d’artilleria de Gardeny, on s’ubicarà l’associació d’empreses d’informàtica que generarà de l’ordre de 400 llocs de treball. I la ciutadania tornarà a escollir el destí d’un milió d’euros en els Pressupostos Participatius. Un any més, el pressupost de la Paeria destina el seu major volum, el 23,5 per cent, a programes de cohesió social, educació i ocupació, posant el focus en l’atenció a la persona, en la protecció dels qui més ho necessiten i a garantir la màxima possibilitat de desenvolupament, individual i col·lectiu, de la ciutadania.

tracking