SEGRE
Medi ambient de futur

Medi ambient de futurSEGRE

Creado:

Actualizado:

El 50% de la població mundial viu, actualment, en les ciutats i Nacions Unides preveu que aquest percentatge arribarà al 70% l’any 2050. El futur de la humanitat s’escriu, per tant, des de la Ciutat i d’ella depèn, també, la salvaguarda d’un dels béns més preuats de la societat, el Medi Ambient.

Lleida, amb tot el que inspira la seva històrica condició de capital urbana però amb un fort component natural i rural, assumeix del tot el compromís que cada ciutat ha d’adquirir per garantir la sostenibilitat. Indiscutiblement, el verd ha de ser un color preeminent en la planificació de qualsevol municipi i aquest és un dels motors del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida. Una ronda verda d’un perímetre de 18 km, apta per a vianants i bicicletes, unirà totes les àrees naturals que envolten la ciutat, un nou circuit que simbolitza la vocació sostenible del nou POUM, que també atorga un protagonisme especial a zones naturals tan destacades com el riu Segre, l’Horta de Lleida o el Parc de les Basses.

El color verd, que ja té una presència important a dins de la trama urbana de Lleida, s’incrementa amb iniciatives en marxa com els nous boscos urbans. Després de la plantada dels de Cappont i Balàfia, la Paeria acaba de presentar el que es realitzarà a Magraners. En les darreres setmanes, s’han fet plantacions al Parc de la Mitjana –per recuperar massa verda en l’àrea afectada per un incendi– i en un dels altres boscos urbans de la ciutat, el de la Mariola, a l’entorn del Museu del Clima i de la Ciència de Lleida. L’Ajuntament de Lleida ja ha complert amb escreix el compromís d’augmentar en un 30 per cent els arbres a la ciutat en aquest mandat.

La ciutadania ha estat i serà part activa de la creació d’aquests nous boscos urbans, i tots inclouen una plantada participativa com a símbol. La pedagogia, l’educació i la implicació directa dels veïns i veïnes de Lleida, en especial els infants, ha d’estar present en pràcticament tots els programes que la Paeria duu a terme en pro del Medi Ambient. Poques accions inclouen tants simbolismes com plantar, en família, un arbre a la teva ciutat i tenir cura del seu manteniment.

L’Agenda 21 és el principal programa que l’Ajuntament de Lleida posa a l’abast de les escoles per avançar en l’educació ambiental dels infants i dels adolescents. És important que el missatge mediambiental cali entre els més petits perquè estenen aquesta sensibilitat a tota la família i perquè aquests nens i nenes ja seran, per sempre, ciutadans compromesos amb la sostenibilitat. Un aspecte crucial que cal treballar de manera conjunta entre la ciutadania i l’Administració local és el reciclatge dels residus. Els ajuntaments tenim l’obligació de complir els estàndards cada vegada més exigents que ens marca la Unió Europea, de crear un sistema de recollida eficient i que s’adapti a les característiques de la ciutat i de motivar aquells que encara no secunden el reciclatge.

En els darrers mesos, la recollida selectiva ha augmentat un 18,3 per cent a Lleida gràcies a la major conscienciació ciutadana i, en bona part, a les millores implantades per la Paeria com la nova distribució de les illes de contenidors, la implantació del porta a porta comercial i la campanya de sensibilització “Cada cosa al seu lloc”.

Així mateix, Lleida ha estat reconeguda a màxim nivell per la seva tasca en matèria de reciclatge i tractament de les fraccions de residus en el els Premis que atorga l’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró. Aquesta distinció ha coincidit en el temps amb la que també ens ha atorgat l’empresa “Aura Energia” per ser una ciutat amb energia 100 per cent renovable.

Lleida té per davant l’aprovació i el desplegament del POUM més verd de la seva història així com el repte de donar resposta a la gestió responsable del residus, en què l’Administració local i la ciutadania hem d’anar de la mà, pel bé del planeta que compartim, pel bé de totes i tots.

Medi ambient de futur

Medi ambient de futurSEGRE

tracking