SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

Festa Major d'agraïment, estima i unió cívica

Paer en cap

Festa Major d’agraïment, estima i unió cívica

Festa Major d’agraïment, estima i unió cívicaLLEONARD DELSHAMS

Creado:

Actualizado:

Lleida viu avui la darrera jornada de la Festa Major que, de nou, ha fet brillar el compromís cívic i la profunda implicació de la societat civil amb la seva ciutat. En la Festa Major cristal·litzen tota la cultura i la creativitat que Lleida atresora però, molt especialment, també afloren l’estimació i la cordialitat entre les persones, la convivència que totes i tots construïm en el dia a dia a la ciutat.

Contemplar lo Marraco, els Gegants, els Capgrossos, la Batalla de Flors, l’ofrena a Sant Anastasi o la diada castellera que avui viurem a la plaça Paeria ens desperten una sensibilitat única i especial, íntimament lligada a la nostra estima i al sentiment d’orgull de ser de Lleida. La cultura popular i tradicional, part indispensable de la Festa Major i del patrimoni cultural que compartim, crea uns llaços d’afecte i de pertinença a la ciutat indissolubles i esdevé un dels molts comuns denominadors que uneix el conjunt dels lleidatans, independentment dels seus orígens.

La riquesa de la societat lleidatana, com la catalana, resideix en el seu caràcter divers i inclusiu; una societat que, tot mantenint la seva essència i cultura, ha tingut la capacitat d’integrar i d’assumir com a pròpies altres sensibilitats aportades, històricament, per gent vinguda d’arreu i les ha incorporat amb un sentiment de gratitud i de respecte. La Festa Major de Lleida és, també, un reflex d’aquest esperit.

La Festa Major implica alegria però, com ja vaig remarcar en la diada de Sant Jordi, estem vivint moments difícils al nostre país i hi ha ferides obertes a la societat que, entre totes i tots, amb reflexió, diàleg i comprensió, hem de resoldre. Estic segur que en serem capaços. Aquests dies de Festa Major i el conjunt del Maig Festiu de Lleida han de ser una font d’inspiració de tota l’harmonia social, de l’entesa i de l’afecte mutu que hem d’alimentar des de la societat civil.

El magnífic pregó que el pintor Perico Pastor va pronunciar dijous va ser un cant a la màxima tolerància i a la convivència que una societat és capaç de construir.

Com ell va remarcar –recordant la seva infantesa a la Seu d’Urgell i com la societat va superar el repte de la convivència en ple franquisme i amb les ferides de la guerra molt obertes– s’ha d’anar més enllà de la ideologia de cadascú i centrar la mirada en la persona que tenim al davant. “En l’esforç de conviure és on es troba la mateixa recompensa”, va afirmar.

Les ciutats les fan les persones, actuant des de l’esfera individual o bé des de la col·lectiva, com a part de les seves associacions. La Festa Major és el marc on Lleida lliura les seves màximes distincions a les persones i a les entitats que més han contribuït a fer ciutat des de diferents àmbits, l’educatiu, la cultura i les arts, la solidaritat, la ciència i la recerca i l’esport. L’ajuntament de Lleida, per acord plenari, ha concedit enguany 47 medalles i plaques a persones i entitats que són part fonamental del batec social que alimenta el progrés de la ciutat com també ho fa la nostra Festa Major.

Festa Major d’agraïment, estima i unió cívica

Festa Major d’agraïment, estima i unió cívicaLLEONARD DELSHAMS

tracking