SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

Un nou salt per a l'Aplec del Caragol

Paer en cap

Un nou salt per a l’Aplec del Caragol

Un nou salt per a l’Aplec del CaragolSEGRE

Creado:

Actualizado:

Lleida viu avui la jornada central de l’Aplec del Caragol. Aquesta festa gastronòmica nascuda el 1980 ha evolucionat a partir de les primeres edicions realitzades a l’antic xoperal del Segre fins a esdevenir la celebració més multitudinària de la ciutat, amb xifres de visitants que ronden els 200.000 anuals. Representa, a més, un dels màxims símbols de Lleida i un dels nostres principals elements de projecció a l’exterior.

L’Aplec del Caragol és identitat i orgull de Lleida i demostra la capacitat innata de la nostra ciutat per construir cultura cívica a través d’una celebració popular.

Amb tots els vincles personals que s’hi generen, l’Aplec és un dels grans cohesionadors de Lleida, ja que inclou i amalgama tota la diversitat de la ciutat així com la que ens arriba de la mà dels visitants d’arreu que també s’incorporen a la festa.

L’Aplec és un multiplicador de convivència, a escala individual i col·lectiva, i crea uns llaços d’afecte que es fan més ferms any rere any.

Així doncs, aquest és un dels principals valors de l’Aplec que, en temps difícils com l’actual, adquireix un sentit especial.

L’Ajuntament de Lleida ha estat sempre al costat de l’Aplec del Caragol, donant suport a la seva evolució com a gran festa de la ciutat i com a celebració declarada d’Interès Turístic Nacional i Festa Tradicional d’Interès Nacional. El 1991, l’Aplec guanya pes i s’emancipa de la Festa Major de Lleida. Dos anys després, la celebració es trasllada als Camps Elisis, amb la consegüent millora en els serveis i en la qualitat de l’espai per a les colles.

Aquest apartat ha fet un salt important en els darrers 12 anys, període en què la Paeria ha dut a terme obres com la portada d’aigua potable, la renovació del paviment i la realització del clavegueram en el recinte; unes millores que han anat en paral·lel a la professionalització i l’evolució de l’Aplec com a organització, a través de la FECOLL, la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol, que, d’altra banda, és una de les moltes associacions que donen vida al Centre Històric.

Gairebé 40 anys després de l’inici, l’Aplec pot i ha de seguir creixent com a manifestació cultural i festiva de Lleida. Crec que el repte, ara, és incrementar-ne la capacitat d’atracció per a visitants de fora i situar-nos en els mitjans de comunicació estatal i en l’oferta turística com una destinació de cap de setmana, per al turisme jove i familiar. Un punt que en els darrers anys s’ha potenciat és l’espai de tast per a persones que no formen part de les colles, ubicat al Pavelló de Vidre. Impulsar encara més aquest punt, arrodonir l’oferta global turística que per al visitant del Lleida aporta la marca Aplec del Caragol i comunicar-ho a bastament ha d’ajudar a convertir-lo en una cita de cap de setmana cultural, festiva i gastronòmica de dimensió estatal i internacional.

Amb l’Aplec, tanquem un Maig Festiu en què Lleida i la seva societat civil han tornat a brillar amb tota la seva capacitat cultural i creativa que, recentment, ha estat remarcada per la UE –Lleida és una de les dos ciutats catalanes reconegudes com a ciutat de la creativitat i la cultura–. L’Aplec, un actor fonamental en el perfil cultural i creatiu de Lleida, ha de contribuir a impulsar el pas endavant en aquest àmbit pel qual el conjunt de la ciutat treballa.

tracking