SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

Estiu a Lleida en l’Any del Turisme Cultural

Paer en cap

Estiu a Lleida en l’Any del Turisme Cultural

Estiu a Lleida en l’Any del Turisme CulturalSEGRE

Creado:

Actualizado:

El Seu Vella Music Festival, que va començar divendres amb el concert de Renaldo & Clara i de Mishima, viu enguany la segona edició. Amb aquest esdeveniment, Lleida es posiciona dins del calendari de festivals musicals d’estiu a Catalunya –un model d’èxit– i ho fa amb un cicle de concerts que té com a marc un dels principals conjunts monumentals del país. La unió entre la música i el patrimoni els aporta valor i contribueix a projectar la imatge de la Seu Vella en un moment d’avenç en el seu camí per esdevenir Patrimoni Mundial de la UNESCO.

El festival de la Seu Vella és un dels molts al·licients del programa de les Nits d’Estiu de Lleida que, fins a finals de setembre, convida tothom a endinsar-se en la cultura i en el patrimoni de la ciutat així com en un ampli ventall de propostes de lleure. És una oferta adreçada tant als visitants de fora com als mateixos lleidatans que, amb l’arribada de l’estiu, tenen l’oportunitat de fer de turistes “a casa” i de gaudir d’indrets ja coneguts però amb programacions renovades. Tradicionalment, el públic de la mateixa ciutat és un gran consumidor de l’oferta turística de Lleida.

Al costat de conjunts monumentals com la Seu Vella o el Castell Templer de Gardeny, a l’estiu val la pena visitar les col·leccions permanents i les diferents propostes del Museu d’Art Jaume Morera, el Centre d’Art La Panera, el Museu de Lleida, el Museu de l’Aigua o el Roda-Roda. Espais a l’aire lliure com l’Arborètum o el Museu del Clima i de la Ciència es transformen en escenaris culturals a la vegada que continuen la seva tasca com a espais de divulgació científica.

Vivim l’Any del Turisme Cultural a Catalunya, una declaració que es deriva de la designació de l’any 2018 com a Any Europeu del Patrimoni Cultural. Aquest és, precisament, el principal accent de l’oferta turística de la ciutat de Lleida, i la programació de les Nits d’Estiu ho posa particularment de manifest, ja que va començar amb una de les grans cites culturals de caire internacional que impulsa l’ajuntament de Lleida, el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes. El certamen ha superat amb nota la 23 edició, que ha estat la primera com a competició de nivell superior, en la qual els finalistes duen a terme la prova final amb l’acompanyament d’una orquestra simfònica.

Aquest salt endavant del Concurs Ricard Viñes representa l’aposta que Lleida fa per la indústria cultural, indefectiblement, lligada a l’oferta turística de la ciutat. El model de Lleida és el d’una escapada urbana que combina els al·licients patrimonials i culturals (monuments, tot el Maig Festiu, Animac). La riquesa patrimonial i els esdeveniments internacionals que realitzem ens han valgut per ser considerats Ciutat de la Creativitat i la Cultura per la Comissió Europea, distinció que només tenim Barcelona i Lleida.

A escala global, les ciutats som un valor turístic a alça basat en la riquesa cultural, patrimonial o vivencial que presentem. En els darrers 10 anys, el turisme de ciutat ha crescut més d’un cinquanta per cent arreu del món, segons l’Organització Mundial del Turisme.

Hi ha experts, però, que prefereixen anomenar-lo turisme urbà, perquè la tendència dominant, en el cas de les grans capitals, és també incloure el hinterland (zona d’influència interior) de la ciutat central per tal d’oferir més diversitat al visitant i evitar massificacions. Lleida és, doncs, en el hinterland d’un referent com Barcelona, cosa que ens obre la porta a explorar noves oportunitats en un sector, el turisme urbà, que estimula el creixement econòmic local així com el canvi social atès que es retroalimenta amb infinitat d’altres activitats econòmiques.

Estiu a Lleida en l’Any del Turisme Cultural

Estiu a Lleida en l’Any del Turisme CulturalSEGRE

tracking