SEGRE

CARTA DEL ALCALDE

Joves i ocupació

Paer en cap fins al 3 d’agost del 2018

Joves i ocupació

Joves i ocupacióSEGRE

Creado:

Actualizado:

El col·lectiu dels joves és un dels més afectats per una crisi econòmica que ens ha deixat un panorama d’inestabilitat i precarietat laboral a què les administracions de tots els nivells hem de fer front. Els joves són objecte, per tant, d’una atenció especial en les polítiques d’ocupació que porta a terme l’ajuntament de Lleida.

L’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) centra l’acció de la Paeria per afavorir la formació i la inserció sociolaboral dels ciutadans i ciutadanes que utilitzen aquest servei, un total de 5.500 persones l’any passat. Els diferents programes de l’IMO van aconseguir el 2017 la inserció de 2.000 persones, una part important, joves.

També la regidoria de Joventut de la Paeria compta amb diferents recursos i serveis per a l’ocupació d’aquest grup d’edat, com el Servei d’informació Juvenil (orientació, assessorament, accés a la Garantia Juvenil) o programes com el coworking de la Casa de Fusta del carrer Cavallers i el Crea2 (emprenedoria en l’àmbit de la creació i la comunicació). I afegeixo, el Parc Científic i Tecnològic de Lleida, que es manté com un dels principals motor d’ocupació per a titulats universitaris i de l’FP. En l’actualitat, hi treballen 1.800 persones, principalment joves, distribuïdes en 130 empreses i institucions.

Els joves que presenten una vulnerabilitat laboral més gran són, però, els que tenen una menor qualificació acadèmica i han quedat fora del sistema educatiu i laboral. Per això, la ciutat ha redoblat els darrers anys l’esforç per oferir-los una sortida, per afavorir que tornin a les aules o bé per vehicular-los a una professió amb la preparació corresponent. L’IMO i altres centres vinculats a entitats del tercer sector ofereixen diferents programes adreçats a aquest perfil, per fer-los retornar al sistema educatiu o bé inserir-los laboralment.

Per a nens i nenes de famílies en risc que podrien sortir del sistema educatiu si no s’actua, la Paera ha reforçat molt la xarxa dels anomenats Centres Oberts i Ciberaules Municipals. Són equipaments que ofereixen un suport extra –repàs escolar de diferents matèries amb l’ajuda de monitors i tutors professionals i voluntaris- que eviten el risc de l’abandó escolar. Les 2 ciberaules municipals i els 9 centres oberts, 5 dels quals són de la Paeria, han atès 737 infants i adolescents durant tot el 2017.

Assegurar l’educació i la formació dels nostres joves ens situa en el camí de l’èxit social col·lectiu i és el primer pas per abordar la seva ocupació amb efectivitat. Això s’ha d’aplicar fins i tot des de les etapes més inicials, en què s’adquireixen aprenentatges fonamentals per a tota la vida. Cal continuar insistint en la formació i educació dels 0 a 3 anys, focalitzada en les Escoles Bressol i és molt necessari, també, aprofundir en l’aposta per uns estudis superiors de qualitat i amb una excel·lent coordinació amb el món de l’empresa.

La Formació Professional Dual és una modalitat educativa amb un prestigi històric en països com Alemanya o França i que aquí comença a generar cada vegada més interès entre els joves estudiants i el món empresarial per la qualitat formativa que ofereix i els bons índexs d’inserció laboral. L’ajuntament de Lleida ofereix una vuitantena de places perquè estudiants d’FP Dual cursin la seva formació treballant en diferents serveis municipals. Justament, en el darrer ple municipal hem aprovat convenis de col·laboració amb sis centres públics i concertats per oferir FP Fual. A més, a través de Fira de Lleida, vàrem impulsar una mostra específica dedicada a aquests estudis, la Fira F&T, que ja ha celebrat 12 edicions.

Tot el sistema educatiu municipal –en què també s’inclouen els estudis artístics, l’educació esportiva i lúdica, complementària a l’escola– es posa al servei de la formació de la persona i, molt especialment, dels joves. L’educació en totes les seves vessants és la millor inversió de futur que podem fer per a l’ocupació dels nostres joves i per al futur de la nostra societat.

Joves i ocupació

Joves i ocupacióSEGRE

tracking