SEGRE

LA CARTA DEL ALCALDE

Novembre cultural amb accent lleidatà

Paer en cap

Creado:

Actualizado:

Array

Aquesta setmana hem presentat el Festival Internacional Poesia de Lleida, una iniciativa que ja situa la ciutat en el circuit dels festivals poètics del país. El certamen es nodreix de la prolífica, i no sempre prou reivindicada, collita dels nostres autors i de l’estret vincle que Lleida manté amb la Poesia, un diàleg que s’expressa al ritme i so de diverses propostes i formats. Enguany el festival gira entorn de Manuel de Pedrolo i Maria-Mercè Marçal, dos noms remarcables de la literatura catalana. Amb motiu del centenari del naixement de l’autor segarrenc i dels vint anys de l’absència de la poeta d’Ivars d’Urgell es vol reclamar l’atenció que mereixen i, fent valer el preuat Combat dels poetes! del nostre enyorat Màrius Torres, mostrar amb orgull aquest patrimoni.

Una de les cites més esperades a la ciutat pel sector lletraferit és la gala literària amb el lliurament dels premis d’assaig Josep Vallverdú i de poesia Màrius Torres. Les 35 edicions del guardó assagístic i les 23 del poètic acrediten la consolidació d’aquests guardons, que estimulen la creació dels autors i publiquen les obres premiades, que és el que acaba donant sentit a una obra i facilita que arribi als lectors. Cada any l’acte de lliurament s’acompanya d’un espectacle literari de producció pròpia. El 16 de novembre, a la gala, coneixerem la trajectòria personal i poètica de l’estimat poeta Jordi Pàmies, a qui, havent complert 80 anys, ens acostarem amb una mirada més íntima i sincera amb la veu de l’actriu Sílvia Bel i la música de Manuel Veiga i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

La música és també protagonista al novembre amb el Festival de Jazz. Les millors figures jazzístiques del moment i referents d’aquest estil delectaran peces innovadores o clàssiques de sempre el públic lleidatà i vingut d’arreu. Precisament el maridatge literari i musical és una fórmula de la qual s’alimenten les diferents arts i aquesta edició Jazz Tardor experimentarà en una de les seves Jam Sessions amb la poesia, que ofereixen dins el festival una sessió única i irrepetible en què poetes i músics improvisaran sobre l’escenari.

Voldria fer esment del concert Mamapop del pròxim dissabte, un projecte d’èxit que ha tornat a omplir l’Auditori Municipal Enric Granados (les entrades ja estan esgotades). S’ha de reconèixer la iniciativa, que ha sorgit del sector privat i que ha aplegat institucions, professionals i la societat civil entorn d’una causa: la lluita contra el càncer de mama. La programació de la LaTemporada apuntala un mes literari i musical, que obre el ventall d’opcions a representacions teatrals, òpera, concerts, etc. cada cop més a l’agenda dels lleidatans i lleidatanes.

La ciutat sempre ha estat impulsora i receptora d’iniciatives innovadores. L’art és un vehicle amb què els i les artistes trameten sensacions de llibertat i d’avantguarda. I precisament aquests dies homenatgem el llegat artístic i cívic de la Petite Galerie de l’Alliance Française, creada fa mig segle i que va ser un dels primers espais d’art alternatius catalans, que va permetre crear complicitats en una època convulsa i de canvis, a les acaballes del franquisme.

Lleida és una ciutat oberta a la creació i hem de ser capaços de continuar teixint aquestes complicitats, ja sigui en les arts literàries, escèniques o audiovisuals. Sóc partícip de l’interès a la ciutat per la cultura i la Paeria, amb la col·laboració de la resta d’administracions i dels agents implicats del sector, reforçarà el seu paper com a promotor cultural, especialment per potenciar la petita i micro producció, per esdevenir més competitiva, capacitada i amb més projecció internacional. El novembre a Lleida ja és referent al món cultural. Treballarem i hem d’aconseguir ser-ho tot l’any.

tracking