SEGRE

Creado:

Actualizado:

La meitat de la població mundial viu, actualment, a les ciutats i les Nacions Unides preveuen que aquest volum arribarà al 70% l’any 2050. El futur de la humanitat s’escriu, per tant, des de les ciutats –grans, petites o mitjanes– i d’aquestes depèn, també, la salvaguarda d’un dels nostres béns més preuats, el medi ambient. Progrés urbà, progrés social i progrés natural han d’anar de la mà i retroalimentar-se per garantir que l’evolució col·lectiva a què aspirem sigui el màxim de respectuosa amb el planeta i els seus recursos.

En un context de lluita mundial contra el canvi climàtic, la ciutat de Lleida ha iniciat fa temps una revolució verda, que abasta múltiples àmbits i que té per objectiu garantir el nostre progrés sota el segell de la sostenibilitat i tenyit d’un color verd que, d’altra banda, és cada vegada més present en els espais públics que compartim.

Per tot això, el nostre objectiu és generar una més gran sensibilització ambiental dels lleidatans i lleidatanes amb el treball intens que desenvolupa el Govern municipal a través d’eines com la Fundació Lleida 21, la qual coordina, gestiona i dóna suport a projectes de millora ambiental, en la comunicació i sensibilització de la ciutadania i, també, en la recerca de finançament i gestió de subvencions.

Un altre dels motors d’aquest canvi és el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida, que atorga un protagonisme especial a zones naturals tan destacades de Lleida com la canalització del riu Segre, l’Horta de Lleida o el Parc de les Basses. Així mateix, el Pla crea una ronda verda d’un perímetre de 18 quilòmetres, apta per a vianants i bicicletes, unirà totes les àrees naturals que envolten la ciutat. Aquest circuit simbolitza la vocació sostenible del nou POUM que és en la recta final de la seva aprovació definitiva.

L’Ajuntament de Lleida ja ha complert amb escreix el compromís d’augmentar en un 30 per cent els arbres a la ciutat en aquest mandat, una acció que es reflecteix en els boscos urbans de Cappont, de Balàfia i de la Mariola –en la zona del Museu del Clima i del Medi Ambient– i que tindrà continuïtat amb el de Magraners.

Una revolució verda ha d’anar, però, molt més enllà d’ampliar la massa vegetal i forestal en carrers i places. El canvi ha d’arrelar en les màximes capes de la societat i, per aquest motiu, la institució que governa la ciutat s’ha marcat fa temps com a prioritat incorporar criteris de sostenibilitat en tots els seus àmbits d’actuació i estendre’ls a bastament. En són exemples l’assessorament a famílies i comunitats de propietaris per aconseguir un major estalvi energètic o programes educatius de llarga trajectòria com l’Agenda 21 Escolar o les activitats mediambientals del Parc de la Mitjana que sumen més de 25 anys d’història.

La recent renovació integral de l’enllumenat públic amb llum no contaminant i tecnologia led permet un estalvi econòmic d’un milió d’euros a l’any. Altres exemples d’impuls a la sostenibilitat són la nova gestió integrada de tots els edificis i equipaments municipals, la recollida selectiva de residus porta a porta o el nou contracte de serveis per potenciar la mobilitat sostenible. Així mateix, Autobusos de Lleida incorporarà 5 nous busos híbrids als 8 actuals, que circularan per una ciutat que amplia sense aturador la xarxa de carril bicicleta i que dóna suport als usuaris del vehicle elèctric creant zones de càrrega.

Aconseguir la ciutat verda i sostenible que asseguri el nostre progrés és en les mans de tots i totes.

tracking