SEGRE

Creado:

Actualizado:

La Junta Local de Seguretat ha analitzat aquesta setmana els principals indicadors de Lleida en un dels apartats que més preocupa en les societats modernes, la integritat i la protecció de les persones i els seus béns en un entorn urbà cada vegada més complex i divers.

D’acord amb els resultats, puc dir que Lleida és una capital segura tot i que encara cal incidir en alguns punts importants, com el necessari augment dels efectius policials. La ciutat pateix un dèficit històric de Mossos d’Esquadra, el cos que té les competències de seguretat a Catalunya.

En la reunió de la Junta Local, he reiterat al delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, la petició que ja fa un temps vaig trametre per carta al conseller d’Interior, Miquel Buch, –una carta no resposta– per demanar més dotació de Mossos d’Esquadra i més recursos per al cos a la nostra ciutat. És una demanda que es fa de manera repetida i totalment justificada des de zones com l’Horta per bé que la Guàrdia Urbana hi ha reforçat els seus patrullatges per pal·liar aquesta carència. No deixaré d’insistir en aquesta reivindicació de més Mossos d’Esquadra com un dret que se’ns deu a la ciutadania de Lleida.

En aquest sentit, la Guàrdia Urbana veurà incrementada la seva dotació amb 30 nous agents a curt termini també per adaptar la dimensió del cos de la policia local a les necessitats de la ciutat.

La seguretat pública s’ha d’adaptar als nous temps i a nous desafiaments i, per això, el futur de la nostra policia local passa per una sèrie d’eixos. Un dels principals és la proximitat, amb l’objectiu de prevenir i controlar la delinqüència de baixa intensitat, els petits delictes, que són els que més han augmentat en el darrer any, un 15 per cent, segons les dades de la Junta Local de Seguretat. Proximitat, també per mantenir la reducció dels accidents greus de trànsit, 20 el 2018, la xifra més baixa des que es tenen registres. Els sinistres amb ferits de gravetat han baixat un 35%.

Un altre eix de futur important és l’eficiència, que passa per la major dotació ja prevista d’agents de la Guàrdia Urbana i per la millora en la seva formació. La seva evolució com a cos policial ha permès incrementar un 33% la xifra de detencions realitzades el darrer any.

Però, per al futur de la seguretat ciutadana, a Lleida i a arreu, seran crucials la prevenció, la protecció social i les polítiques interdepartamentals i amb altres administracions. Hem de reintegrar tots aquells que han baixat del seu tren de progrés personal.

Aquesta reintegració s’ha de produir en una ciutat amb un disseny urbà i unes polítiques d’educació, d’ocupació i d’atenció social que generin la màxima inclusió i cohesió cívica.

Hem d’aconseguir que la ciutat esdevingui una gran construcció col·lectiva que basi la seva força en l’acció de conjunt, on tothom aporta, participa i, qui ho necessiti, ha de tenir el dret a disposar d’una segona oportunitat.

tracking