SEGRE
Vincles que fan ciutat

Vincles que fan ciutatSEGRE

Creado:

Actualizado:

Una ciutat és molt més que un marc físic que concentra un determinat nombre d’habitants. Una ciutat ho és realment si ha estat capaç de construir un marc de relacions personals entre els seus residents, si té clar que un dels objectius claus ha de ser, sempre, mantenir i reforçar aquests vincles, afavorir la màxima diversitat de connexions humanes per damunt de diferències i divisions. No pot haver-hi cap col·lectiu exclòs i cal protegir aquells especialment vulnerables. Un dels principals, és la gent gran.

L’envelliment de la població i la longevitat més alta obliga a repensar les ciutats i a tenir present de quina manera s’atendran les necessitats de les persones majors de 65 anys. Òbviament, caldrà reforçar i redefinir els serveis de salut, dependència i atenció social, però també caldrà treballar sobre com s’afavoreix la participació activa a la ciutat d’aquestes persones que encara aporten, i molt, a la societat i a les famílies.

La Paeria està dissenyant una nova manera de fer polítiques socials a través del projecte Lleida Implica. Vincles que fan ciutat, una iniciativa basada en els valors cívics i en les relacions entre generacions per avançar com a societat.

Com a part d’aquest nou programa, es posarà en marxa el LAB +65, una plataforma innovadora que reunirà tècnics de diferents àrees de la Paeria i altres experts per definir i atendre les necessitats de la gent gran amb l’ajuda de la tecnologia i –molt important– amb la implicació de la comunitat. Serà un laboratori molt participatiu, obert a especialistes, entitats i sector privat. De fet, en els darrers mesos ja s’ha treballat en taules de diàleg amb persones de diferents edats i àmbits per establir vincles intergeneracionals i facilitar la relació per construir una millor ciutat i qualitat de vida per a la seva ciutadania.

El LAB +65 actuarà com un observatori permanent que monitorarà el dia a dia de la gent gran per reflexionar i fer efectives polítiques que els proporcionin més confort. Una de les primeres iniciatives que posarem en marxa és la creació d’una bossa d’ajudes per al lloguer, perquè persones grans i joves comparteixin habitatge. En el mateix sentit, el transport a demanda a l’Horta, que està a punt d’entrar en servei, ajudarà les persones grans que viuen a les partides.

Els alcaldes hem de prendre decisions per aconseguir ciutats millor. A Lleida hi ha unes 24.000 persones majors de 65 i cal preparar l’entorn per a la cura d’aquest col·lectiu que necessita l’atenció, la mirada i el confort del conjunt de la ciutat.

Vincles que fan ciutat

Vincles que fan ciutatSEGRE

tracking