SEGRE

Centre d'Estudis Comarcals del Segrià

Conservem la Colònia de Filatures Casals d'Alfarràs, patrimoni industrial del Segrià

Creado:

Actualizado:

Sr. Director:

La Fàbrica de la Colònia de Filatures Casals d’Alfarràs (1896), Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), és un exponent de l’arquitectura industrial catalana al llarg del Canal de Pinyana. L’edifici ressalta per l’esveltesa de la façana i el salt d’aigua.

El marquès d’Alfarràs, amb el mestre d’obres Juli Marial, emprenia la construcció de la Casals, un dels pocs exemples de colònia tèxtil a Lleida, amb la fàbrica, residències per al personal i un economat. El tèxtil va situar la dona com a primera força de treball i divulgà noves idees socials, que aturaren 500 persones a Alfarràs per la Vaga de la Canadenca l’any 1919. La Casals i la Viladés, l’altra filatura del poble, ocupaven 700 persones als anys cinquanta, el poble amb més obrers del tèxtil lleidatà. Ara són una font oral per a la memòria històrica.

Alfarràs i Ponent tenen l’oportunitat d’integrar la industrialització lleidatana. La fàbrica es troba en perill, però la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català és clara, l’ajuntament té l’obligació de garantir la conservació, recerca i difusió del BCIL. A causa dels espolis i l’abandó pel seu tancament el 2005, es troba en estat de degrada- ció. Abans era bé immoble de l’Inventari del Patrimoni Cultural. El 2016, va ser declarada BCIL per l’ajuntament, el qual ha rebut ajuts per crear un museu del patrimoni hidràulic i tèxtil i un alberg i ha adjudicat la recuperació de la central hidroelèctrica a una empresa privada. Tenim diferents possibilitats. El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha valorat el potencial per explicar la industrialització lleidatana. El discurs es basaria en els cursos d’aigua, la molineria i el secà, el tèxtil i l’electricitat fins al regadiu i el Préssec de Pinyana. El Canal de Pinyana i la Noguera Ribagorçana serien eixos d’una xarxa patrimonial amb el Molí d’Alfarràs i la Viladés, que podria connectar amb altres municipis.

Ajuntament, partits, entitats, veïns, Consell Comarcal del Segrià, Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana, Diputació i Generalitat haurien d’assumir el paper proporcional que els pertoca. Des del CECS defensem la unitat i el compromís imminent de tots per conservar i investigar el llegat de la Casals.

tracking