SEGRE

Maria Mercè Aniz i Montes

Al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici no es pot acampar ni fer bivac

© Aigüestortes, un cielo reconocido mundialmente

© Aigüestortes, un cielo reconocido mundialmenteTONI FERNÁNDEZ

Creado:

Actualizado:

Sr. Director:

En referència a la informació publicada al vostre diari el 5 de juliol passat, a propòsit de les multes interposades pels agents rurals a visitants que havien acampat al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, voldríem fer l’aclariment següent: a la notícia deia que “només es permet pernoctar si coincideix amb una travessia d’ascens sense possibilitat d’arribar a un refugi”.

Aquesta afirmació no és correcta, ja que l’acampada i també el bivac estan prohibits al Parc Nacional al marge de l’activitat o tipus d’itinerari que s’hi realitzi, tret d’una excepció molt concreta que s’especifica al Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG), en l’article següent:

25.4 Es prohibeix la pernoctació fora dels refugis detallats a l’annex 2 d’aquest Pla, com també l’acampada i el bivac en tot el territori del Parc Nacional i zona perifèrica de protecció, incloses les zones d’aparcament i, en general, d’ús especial, a excepció de les zones habilitades per a tal fi a Estallos i Riumalo. Queden exemptes de la prohibició aquelles persones que disposin dels permisos especials d’estada justificats per estudis d’investigació, gestió i control del medi natural.

Però aquesta mesura de protecció restrictiva es veu ben compensada per la variada oferta d’allotjaments que es poden trobar a les quatre comarques del Parc, entre la desena de refugis de muntanya entre el Parc i la Zona Perifèrica de protecció; càmpings i zones d’acampada habilitades en diverses poblacions de la seua zona d’influència socioeconòmica; així com diverses categories d’hotels i cases rurals.

D’altra banda el mateix PRUG del Parc especifica altres activitats que no estan permeses de forma general, estan restringides o molt regulades, amb l’objecte de protegir i conservar l’excepcional herència natural d’aquest indret del Pirineu català, tant el seu patrimoni de flora i fauna com geològic i etnològic. Diverses figures de protecció i segells internacionals reconeixen i avalen els seus alts valors socials i ecològics com a socioecosistema d’alta muntanya, on l’aigua és un element clau en forma de nombrosos estanys, rius, rierols, torberes i cascades.

Cal recordar que l’entrada en un parc nacional com el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és pública i gratuïta, i que es tracta d’un espai natural que gaudeix d’un dels nivells de protecció més alts entre les figures de conservació internacionals, des de mitjans del segle XX, categoria II (parc nacional) de la classificació de la UICN (Unió lnternacional de Conservació de la Natura), a més d’estar inclosa al Conveni Ramsar de protecció de zones humides d’àmbit mundial. A més recentment s’ha reconegut també la seva excepcional qualitat del cel nocturn com a Destinació Turística i Reserva Starlight.

Agrairíem la publicació d’alguna nota d’aclariment perquè la ciutadania i els usuaris visitin l’únic parc nacional de Catalunya sense falses expectatives. També podeu consultar el PRUG del Parc a l’enllaç següent: http ://parcsnaturals. gencat.cat/ca/aiguestortes/ coneixeunos/instruments_de_ planificacio_i_gestio/pla_rector_dus_i_gestio_prug/

Atentament.

tracking