SEGRE
Imagen de temporeros trabajando en una finca de fruta de hueso en Alcarràs.

Imagen de temporeros trabajando en una finca de fruta de hueso en Alcarràs.SALVADOR MIRET/ACN

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

Des que la globalització va arribar a Lleida hem hagut de sentir a tort i a dret que qualsevol millora en la qualitat de vida dels anomenats temporers (qualificació que detesto, ja que la resta no sé com ens hauríem d’anomenar...) podria esdevenir contraproduent. D’ençà que vénen aquestes persones a treballar al camp, durant la temporada de la recollida dels nostres fruits, s’ha anat justificant la menyspreable idea que si se’ls donava la més mínima dignitat d’aixopluc, produiríem un “efecte crida”, la qual cosa suposaria la fi del món (ser honestos, solidaris...).

Aquesta vergonyant cita va quallar. Els anteriors governs municipals de Lleida varen campar a l’ample, sense plantejar-se que estaven manllevant el mínim dret a la qualitat de vida a persones que, amb tota la seva dignitat i esforç, són una peça clau en la baula de cadena de producció del sector més important que hi ha a Lleida, que és l’agroalimentari. Sense aquests treballadors entraria en pànic la capacitat de la collita de milers de tones de fruita que s’han de recollir en un temps molt acotat.

A ningú li passaria pel cap dir que una millora de la sanitat comportarà un efecte crida de l’usuari; o quan els instituts fan les portes obertes, que la seva exposició dels plans acadèmics puguin posar en risc la viabilitat educativa del centre. Tots volem l’efecte crida en tot; la cerca de l’excel·lència, de per si, és efecte crida, efecte crida de millora de la qualitat i creixement en drets i recursos per a tothom.

L’efecte crida que es pot produir a Lleida envers les persones treballadores en la recollida de la fruita serà que vindran els millors. El pagès tindrà garantida la recollida atès que disposarà d’un recurs laboral garantit, uns professionals de la fruita que descansaran a les nits, per tal de poder així donar compliment al seu compromís de treballar; treballar amb dignitat i reduir així pressions emocionals, fet que millorarà la convivència amb tothom, ben reposats i amb una motivació normal, que hom desitja i necessita quan va a treballar.

Benvingut l’efecte crida de la dignitat, l’efecte crida garant de la recollida de la fruita en les millors condicions, tant a nivell competitiu com de qualitat i en el temps que toca.

Hi guanya el pagès, hi guanyem els lleidatans, que ens podem reconèixer com una societat inclusiva i respectuosa amb totes les persones, i guanyen en qualitat de vida les persones treballadores del camp, que lluiten com tothom per poder tenir un plat a taula, al cap i a la fi.

tracking