SEGRE

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

Faig referència a la llista de lleidatans morts en camps nazis que ha publicat aquesta setmana passada el BOE, i concretament als indicats a la població de Torregrossa:

Pere Porta Solsona: nascut el 7 de maig del 1913 a Torregrossa i executat a Gusen el 29 d’octubre del 1942.

Ramon Puig Pardell: nascut el 23 de maig del 1912 a Torregrossa i executat a Gusen el 16 d’octubre del 1941.

Ramon Llobera Pons: nascut el 3 de juliol del 1916 a Torregrossa i executat a Mauthausen el 7 d’abril del 1942.

Trobo a faltar a la llista publicada Francesc Puy Bonet, nascut a Torregrossa el 19 de març del 1921 i destinat al camp d’extermini de Dachau. Davant d’aquesta omissió, vaig contactar el seu dia amb el senyor Albert Knoll, encarregat d’aquest tema a Alemanya, i em va contestar, textualment:

“Per les meves investigacions ulteriors vaig fer servir el Llibre Memorial Españoles Deportados a los Campos Nazis 1940-1945 de Benito Bermejo i Sandra Checa (2006). Vaig trobar el seu nom amb els deportats de Lleida, on vaig trobar la informació, que el Sr. Puy Bonet, nascut el 1921.03.18, va ser transportat de Compiégne el 1944.07.05 en direcció a Dachau (això va ser el famós Tren de la Mort). Ell va ser una de les prop de 1.000 persones que van morir durant el transport. Trobareu el seu nom en la documentació d’Internet sobre el transport: hhtp://www.bbdm.org/ liv/details.php?id=I,240#PUYBONET”

Aquesta informació completa ja va ser presentada per l’historiador Josep Rubió Sobrepere a la reunió d’estudiosos que va convocar Mascançà l’any 2013 a Linyola i que es publicar a la revista de l’entitat l’any 2014 amb el títol El cost humà de la Guerra Civil a Torregrossa, text totalment imparcial al parlar dels desapareguts de tots els bàndols, és a dir fent història de la bona, com ha de ser.

Lamentablement a la reunió d’estudiosos que es va fer a Torregrossa dos anys després, es va anunciar la xerrada inaugural del Josep Rubió amb el tema abans indicat i l’ajuntament la va vetar, totalment imparcial repeteixo, cosa inexplicable si tenim en compte que a la xerrada de Linyola hi havia assistit la primera autoritat de Torregrossa. Amb actuacions com aquesta tinc la impressió que Torregrossa no vol conèixer la seva història. Igual que ha estat una pena haver lliurat a la seua biblioteca les 72 “petites històries de Torregrossa”.

tracking