SEGRE

VL.

Tenen futur, els pobles de menys de 1.000 habitants?

Alumne de tècniques de redacció i anàlisi de textos

Vista panorámica de Massalcoreig, en el Baix Segre.

Vista panorámica de Massalcoreig, en el Baix Segre.SEGRE

Creado:

Actualizado:

Sr. Director:

Voldria respondre afirmativament a la pregunta, però actualment ho veig molt, molt complicat, si bé no perdo l’esperança que un dia es pugui revertir la situació. Bona part de la meva vida ha transcorregut en dos d’aquests pobles “petits”, en un hi vaig néixer i en l’altre hi visc i he desenvolupat part de la meva vida laboral. A banda del descens continuat en gairebé tots els pobles, es pot observar que la piràmide de la seva població està totalment invertida. Com a conseqüència, ens trobem que cada vegada hi ha menys infants que hi viuen i aquest fet provoca que es tanquin escoles i que cada vegada la població sigui més envellida. De moment, no es “tanquen” la majoria de camps agrícoles, perquè els pagesos hi continuen realitzant els treballs corresponents, però no podem oblidar que una immensa majoria ja estan jubilats i que bastants s’apropen a la vuitantena. Què passarà en un període relativament curt? La majoria d’explotacions quedaran ermes i la resta, ja veurem.

Actualment, a més, hi comença a haver manca de botigues de primera necessitat. Fins i tot, en algun dels pobles no hi ha ni forn de pa i no diguem carnisseries o peixateries, com no sigui en venda ambulant. Cal recordar que no tothom té facilitat per desplaçar-se. A més, darrerament, s’hi suma el nombre minvant d’oficines bancàries, que a més han reduït la seva atenció al públic i sembla que tot s’hagi de saber fer a través del caixer. Quina serà la propera pèrdua?

Si donem un tomb pel poble on visc, trobem cases que es venen, a la majoria fa temps que no hi viu ningú i alguns edificis fins i tot amenacen ruïna. Calen ajuts per rehabilitar-les. Per tal de revertir la situació caldria millorar moltes coses, però podríem començar pels preus dels productes agrícoles, aconseguir que siguin superiors a les despeses de producció i d’amortització de la maquinària i els adobs, així com la instal·lació d’indústries en llocs propers, a més de disposar d’una bona oferta de mitjans de transport i tecnològics... Només així els pobles tindran futur i el jovent s’hi quedarà a viure.

Vista panorámica de La Granja d’Escarp desde la Creu del Calvari.

Vista panorámica de La Granja d’Escarp desde la Creu del Calvari.A. S

Vista general de El Gogul, en Les Garrigues, donde tuvieron lugar los hechos ayer por la tarde.

Vista general de El Gogul, en Les Garrigues, donde tuvieron lugar los hechos ayer por la tarde.DISPOSITIVO

tracking