SEGRE

IVAN SABATÉ ARNAU

Ja arriben els aerogeneradors a Maials

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

En els últims mesos hem sigut espectadors del conjunt de parcs eòlics que s’han presentat al nostre poble, i altres zones de la comarca i del territori. En el cas de Maials, n’hi ha molts de projectats, i ja han tenen el vistiplau de la ponència d’energies renovables de la Generalitat de Catalunya, diversos parcs amb unes 86 turbines. Amb un total de 111 aerogeneradors comptant els d’Almatret, que deixarien el poble de Maials envoltat d’aerogeneradors amb la corresponent afectació al medi tan visual com acústic. No seré pas jo qui descrigui l’impacte que produiran, ja ens el trobarem.

Gràcies al Decret llei 16/2019 aprovat pels diversos partits al Parlament, ha deixat en mans de les empreses la ubicació d’aquestes instal·lacions. Sense l’existència d’una planificació seriosa a nivell català d’aquestes instal·lacions per part del govern de Catalunya, i la no participació del territori, que ja veiem que cada vegada compta menys.

Però potser del que no s’ha parlat és de les compensacions que rebran els “afortunats” a qui els posaran aerogeneradors a els seves terres, i que ha anat augmentant dia rere dia com si es tractés de Wall Street.

Però els afectats tenen clar les obligacions d’aquests contractes? Uns contractes jurídics de més de 20 pàgines i amb un compromís de reserva de 10 anys. El preu que es pagarà és un preu just o és la bicoca del negoci? Com pot ser que en altres zones s’arribi a pagar fins a 15.000 euros/ any per aerogenerador i en la nostra zona molts menys diners? Per què no se’n fa partícip l’ajuntament, d’aquestes compensacions?

Aquesta és una lluita desigual entre petits propietaris i grans corporacions que no troben l’empara o la defensa i regulació per part de l’administració. Des del govern de la Generalitat, passant pels Consells Comarcals i els ajuntaments. Però podem trobar exemples en què no tot és així i a tocar nostre, com ara els ajuntaments de la Granadella, Granyena, el Soleràs, Bellaguarda, els Torms, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, etc. O l’ajuntament de Lleida amb la moratòria a l’Horta. O la zona de l’Empordà!

Per què no s’està informant de manera transparent els ciutadans dels canvis que afectaran el nostre entorn en els anys que venen? Per què l’única manera de trobar informació al respecte és anar a la web del Departament? Per què només s’informa els veïns que els toca un aerogenerador? Per què no es gestiona aquest tema a nivell de poble entre tots? El que es busca és que es vagin assolint etapes de tramitació d’aquestes instal· lacions perquè la gent del territori no tingui temps de poder preguntar, reunir- se, analitzar, decidir.

Ha de passar el mateix que amb l’abocador de Riba Roja, grans manifestacions per part dels polítics de torn que la gent estigués tranquil·la, que no es faria, i després hem de veure com el conseller ens digui que no pot prevaricar i que s’ha de complir la llei. I per tant s’ha de construir l’abocador i ens apliquen una dosi de resignació. Així ha de continuar tot? Sempre s’ha de creure, sense una anàlisi crítica, el que ens diguin de Barcelona?

També hi ha un tema que afectarà molts propietaris i que no s’està parlant. Des de l’aerogenerador sortiran les línies subterrànies d’MT amb destí a la subestació elèctrica, juntament amb els camins d’accés als aerogeneradors. Aquesta línia tindrà un afectació de les finques en les quals passarà i moltes d’aquestes es troben en zona de reg i amb plantacions joves.

Quines compensacions pagaran? S’aplicarà el dret d’expropiació (obra d’interès públic) per evitar la negativa del propietari? Quina afectació tindran en els terrenys, en camins, etc.? Estem disposats a rebre, amb els braços oberts, aquest trasbals per a moltes explotacions? Algú ens ho ha explicat i ens ha preguntat si volem serne afectats? No. Prevaldrà més l’interès d’aquells que rebran un aerogenerador als seus trossos? Què en pensen, els municipis veïns que també seran afectats?

Hi ha moltes incògnites prou importants com per demanar una planificació d’ubicació d’aquestes instal·lacions liderada per les diverses administracions i escoltant el que tenen a dir la gent del territori. I veure fins a on estem disposats a renunciar en el canvi del nostre entorn i quins beneficis portarà, analitzats de manera seriosa i evitar entrar en el populisme i l’ocultisme.

tracking