SEGRE

Maria Vergés

Les relacions Aran-Catalunya

Síndica d’Aran

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

A finals d’octubre de l’any passat vaig ser nomenada síndica d’Aran després d’un any i mig com a vicesíndica al capdavant de l’àrea de salut i benestar del Conselh Generau d’Aran, responsabilitats que avui encara desenvolupo. Tot i la sorpresa, comprensible i respectable, que això va provocar en la ciutadania aranesa, el govern de la màxima institució d’Aran ha seguit treballant de forma cohesionada i organitzada amb l’únic objectiu de superar els efectes de la pandèmia i de reforçar un autogovern que, tot i els entrebancs, s’ha demostrat com l’eina més eficaç per ser al costat de les persones.

Han estat mesos molt complexos, en què moltes vegades ens ha mancat el suport, el diàleg i l’empatia del govern de la Generalitat de Catalunya. I ho hem fet públic en diverses ocasions. No obstant, sembla que això no ha agradat al secretari d’Administració Local i Relacions amb Aran, Miquel Àngel Escobar, qui, segons una notícia publicada en aquest diari el passat diumenge, m’acusa de “posar l’accent en el conflicte” i, és per això que, diu el titular de la notícia, “La Generalitat considera congelades les relacions amb el Conselh Generau d’Aran”.

Curiosament, segons el secretari, aquesta relació era millor amb els meus antecessors en el càrrec, homes tots dos. I, sincerament, espero que el fet que sigui una dona qui aixeca la veu per defensar els interessos del territori que representa no és el motiu d’aquestes declaracions, ho espero de tot cor. Tot plegat ben sorprenent, perquè, ara com ara, i d’ençà del meu nomenament com a síndica, no he rebut cap trucada, carta o correu electrònic del secretari d’Administració Local i Relacions amb Aran demanant per la situació d’Aran, ni tan sols durant els mesos més crus i durs de la pandèmia d’aquest 2021.

Sorprèn això i també que la Generalitat manifesti públicament aquesta manca de relació amb el Conselh Generau quan, entre altres coses, han rebut més d’una dotzena de cartes que, en la seva majoria, no han estat contestades.

Vull aprofitar per aclarir, una vegada més, que el govern de la màxima institució aranesa i la síndica d’Aran tenim l’obligació de defensar els interessos d’Aran i de la seva gent per damunt de qualsevol altre interès personal o partidista. I així ho hem fet, ho fem i ho seguirem fent. I sempre, sempre, des de la lleialtat i el respecte institucional.

Amb el convenciment que la crítica i la discrepància són legítimes i que només a través del diàleg i del debat s’aconsegueixen acords i avenços.

Això és la política, però, perquè sigui així, és indispensable que a l’altra banda hi hagi voluntat d’escoltar i comprendre. Certament, jo també espero que puguem iniciar una nova etapa amb el nou govern de la Generalitat que s’acaba de formar, pel bé d’Aran i de la seva ciutadania.

tracking