SEGRE

Anònim

Es desmantella el Museu de Ciències de l'Institut Màrius Torres

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

Sr. Director:

L’Institut Màrius Torres de Lleida compta amb una no gens petita col·lecció de roques, minerals, fòssils, espècies animals, làmines antigues, etc. de totes les parts del món. Està tot ben disposat i endreçat en metres i metres de vitrines, etiquetat amb el seu nom científic, escrit a màquina, en cartronets com si d’un museu d’història natural es tractés. De fet, és el Museu de Ciències Naturals de la ciutat de Lleida.

Aquest museu ha estat possible gràcies a la vocació i determinació d’antics professors i professores que s’han esforçat per reunir i conservar aquest patrimoni cultural, científic i natural, amb la finalitat d’usarlo com un valuós recurs educatiu amb els seus alumnes, però també pensant en el patrimoni de la ciutat de Lleida i en general en el bé comú. Una petita joia que ha passat massa temps desapercebuda.

Doncs aquest estiu, aquest petit trosset d’història es desmantellarà per convertir-se en aules i el destí d’aquells metres i metres de vitrines és bastant incert. Si bé és cert que potser aquest patrimoni és massa vell i està antiquat, són molts els museus que s’han trobat en aquesta situació amb les seves antigues col·leccions, que han adequat a les necessitats de la ciutadania del s. XXI.

Justament el foment de l’ús educatiu és un dels principals destins d’aquestes antigues col·leccions, això sí, sempre amb plantejaments innovadors. Per exemple, els anomenats “encàrrecs d’aprenentatge-servei”, en què l’alumnat participa en el disseny dels nous formats expositius i les activitats educatives que es poden realitzar amb aquest patrimoni són, a dia d’avui, propostes educatives innovadores. Per què desaprofitar una oportunitat així quan la col·lecció es troba en el mateix centre educatiu?

En una situació pandèmica com l’actual, en què s’ha posat de manifest que un mínim de cultura científica és un requisit bàsic per als ciutadans del segle XXI, al mateix temps que la pseudociència, el negacionisme i la mediocritat guanyen terreny, ens podem permetre perdre un patrimoni com aquest? O bé infondre coneixements sobre el planeta en què vivim, valorar les diferents espècies que l’habitem i tenir una mica de cultura científica sobre el que forma part del passat? Quin futur volem?

tracking