SEGRE

Ramon Salla Melis

La Festa de Moros i Cristians i la Banda Municipal de Lleida

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

Sr. Director:

Des de fa molts anys, al maig, per la Festa Major de Lleida, l’Associació de Moros i Cristians de Lleida i l’Ajuntament organitzen la Festa dels Moros i Cristians, és una festa molt lluïda i molt important per a la ciutat de Lleida. En la seva desfilada acudeixen milers de persones de públic de totes les comarques de la província, fins i tot ve gent de la província de Barcelona i Tarragona, així com de la Franja. Malauradament, i a causa de la maleïda pandèmia, l’última edició d’aquesta festa va ser el maig del 2019; el 2020 no es va poder fer i el maig del 2021 tampoc s’ha pogut celebrar.

A la desfilada d’aquesta festa tan important desfilen tres comparses de Moros i tres comparses de Cristians. Per a la desfilada, cada comparsa va acompanyada d’una banda de música i l’Ajuntament, que és qui ho patrocina, lloga sis bandes de música, quatre d’elles venen de fora de Catalunya, i de les dues bandes que hi ha a Lleida per actuar a la desfilada, una és la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida, que sí que hi actua, i l’altra que és la banda oficial de Lleida, o sigui, la Banda Municipal de Lleida no hi participa, al seu lloc hi participa una filial de la mateixa banda. Algú veu normal que en una festa tan important per a Lleida com la Festa de Moros i Cristians, la banda oficial de la ciutat no hi participi?

Cal recordar que la banda filial de la Banda Municipal de Lleida en la passada edició del 2019 va reforçar aquesta filial amb músics, d’una banda, de la província d’Osca, de Grañén concretament, en lloc d’agafar músics de la mateixa banda municipal, cosa que la seva Comissió directiva permet, crec que és una humiliació i una falta de respecte per a la resta de músics de la banda municipal i, de retruc, a la ciutat de Lleida. Si la Banda Municipal de Lleida no participa en la desfilada dels Moros i Cristians es deu a la mediocre i nefasta gestió que duu a terme la Comissió directiva de la Banda Municipal, en què gairebé tots els seus membres toquen a la filial sense cap més requisit d’accés que l’arbitrarietat del seu director, demostren tenir un greu menysteniment cap a la banda, i li priva de donar-se a conèixer davant de milers d’espectadors, cosa que li donaria el prestigi que sembla que la comissió li vol negar. Per aquests i altres fets, haurien de dimitir tots els de la comissió.

Algú creu que en localitats de forta tradició festera de Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana com Ontinyent, Alcoi o Elx, entre altres, on hi ha milers d’espectadors quan fan la seva festa, si no hi participés la banda oficial d’aquestes localitats la gent d’aquestes poblacions o els mateixos ajuntaments ho permetrien?

Mitjançant aquest escrit vull expressar la meva queixa i insto el Sr. Josep Lluís Gàzquez, president de l’Associació de Moros i Cristians de Lleida, el Sr. Jaume Rutllant, regidor de Cultura, i el Sr. Ignasi Amor, regidor Joventut, Festes i Tradicions de l’ajuntament de Lleida que patrocina que en una pròxima edició d’aquesta festa hi facin actuar la Banda Municipal de Lleida perquè s’ho mereix, està tan capacitada com les altres bandes, es posi al lloc que li correspon i, a més, és la banda oficial de la ciutat

tracking