SEGRE

Cristina Casol i Segués

Gat escaldat

Diputada de Junts per Catalunya al Parlament per les Terres de Lle ida, Alt Pirineu i Aran

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

El món està en emergència climàtica i l’energia pot ajudar a revertir-la perquè hi té un paper principal. Com es gasta o com es genera l’energia són aspectes fonamentals per capgirar la situació, però ens cal un canvi social per afavorir el seu bon ús, així com multitud de fonts renovables per generar-ne.

A més a més, amb l’evidència que l’escalfament global no s’atura, seguir confiant en la crema de materials fòssils o en la fissió nuclear per obtenir energia, amb tot el perjudici ambiental que suposa, és una gran irresponsabilitat.

En el cas concret de les fonts renovables, hem de comprendre que la seva instal·lació suposa una alteració del paisatge, com ho va fer l’agricultura en el seu moment per generar aliments; una font d’energia, també. En conseqüència, cal escoltar el territori, i més concretament el món rural, perquè l’activitat agroalimentària a Catalunya ocupa més de tres quartes parts del país i no pot veure’s compromesa ni minvar per no saber com ferla compatible amb altres usos.

Una mostra és el debat que genera la instal ·lació de les plantes solars, que són les que més terreny ocupen. És responsabilitat de tothom saber-les situar, sense afectar l’agricultura. Aquí vull defensar amb força que cal posar-les en les terres ermes, antics conreus abandonats, matolls, terres de secà amb baix rendiment productiu, fins i tot a les zones d’especial protecció de les aus, depenent de la seva especificitat. L’essencial de tot això rau en el fet que cal planificar i endreçar les prioritats de país, però no podem perdre, en cap cas, ni temps ni un sol jornal de terreny agrari. Hem de reduir l’endarreriment, i caldrà córrer i fer-ho molt bé, però sempre escoltant les veus del món rural i dels qui treballen la terra. Veu i altaveu al territori, i orelles, perquè tothom pugui sentir la força del nostre país.

tracking