SEGRE

Jesús Jordi Garcia Boadella

Geopolítica i 'geoguerra'

El pensador de la vida

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

Tots els autòcrates tenen vocació de dictador, sempre volen imposar el seu criteri i les seves lleis, són incapaços de seguir el camí democràtic: dialogar->negociar->pactar.

Resulta preocupant el suport que la Xina li està fent a Rússia, encara que sigui de forma indirecta. Sembla que la Xina està a l’expectativa, per veure com li surt a Putin la seva aventura bèl·lica. No oblidem que la Xina té la mateixa pretensió amb Taiwan que Rússia amb Ucraïna. Si a Putin li surt bé aquesta aventura bèl·lica (tot sembla que sí), la temptació de la Xina per fer el mateix amb Taiwan serà molt alta. Per altra banda, no oblidem que la majoria de productes de la nostra economia comercial estan fabricats a la Xina, un conflicte xinès ens afectaria encara més del que ens afectarà el conflicte rus.

Crec que Europa s’hauria de consolidar més enllà de l’OTAN, de cara a un futur en què Rússia, la Xina i els Estats Units imposen l’ordre mundial amb les seves ordenacions tant energètiques com comercials. Seria bo que Europa finalitzés la seva històrica etapa de nacionalismes territorials, que són herència i conseqüència de la caiguda de l’Imperi romà. Tots els europeus hauríem de renunciar al nostre gentilici territorial i començar a dir-nos europeus. Sí, ja sé que, avui per avui, és totalment utòpic, però hem de tenir molt present que amb la guerra d’Ucraïna s’ha ficat en marxa el tren del futur i Europa no es pot permetre el luxe de perdre’l.

tracking