SEGRE
CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

Aquesta frase dita en castellà la vaig sentir moltes vegades durant els anys que vaig treballar al Ministerio de Agricultura, primerament en el Patrimonio Forestal del Estado i després, en el Instituto Nacional para la Conservación de la Naturaleza; aquest era un organisme exemplar, modèlic.

Vaig tindre la sort de treballar a les ordres d’uns personatges, els Ingenieros Superiores de Montes, unes persones un xic singulars. Molt pagats de la seva categoria professional, tenien el tracte de Don, però amb els que jo vaig col·laborar eren un tècnics de gran alçada. Estimaven la feina que feien i la sabien fer. Per a ells, els focs s’havien d’apagar a l’hivern, amb totes les tasques preventives possibles: neteges intensives del sota bosc, tallades controlades, tallafocs, aclarides, camins forestals per arribar a qualsevol punt dels nostres boscos, etc. I això es feia cada any, sistemàticament. L’any 1983 arribaren les transferències a la nostra Generalitat, i aquí es va acabar la política forestal; els boscos, les restauracions hidrològiques, les comarques de muntanya, pocs vots aportaven. I tot això de la conservació de les masses forestals va deixar d’interessar. Aquells tècnics, la majoria procedents d’altres llocs de l’Estat, veient el desinterès i l’incert futur, anaren marxant cap a altres destinacions. Passaren els anys i el desinterès i l’abandó van anar creixent a la vegada que ho feien incontroladament les superfícies arbrades, colonitzant ràpidament els cada vegada més nombrosos terrenys agrícoles abandonats.

Crec que a dia d’avui la massa forestal a Catalunya ja ocupa el 68% de la superfície del territori. Aquest país podria ser una potència en la producció i aprofitament de la biomassa. Aquest estiu i els que vindran patirem per les temperatures i pels incendis que aniran produint-se. El temps passat ja no compta, però potser encara som a temps de fer allò necessari per salvar aquest patrimoni forestal que tant goig fa de contemplar. L’Administració farà quelcom per posar-hi remei? Tant de bo que fos així.

tracking