SEGRE

Creado:

Actualizado:

Sr. Director:

El 25 de gener vaig anar a passar la revisió ITV a les Borges Blanques de la moto Harley Davidson Sportster. La sorpresa és que detecten tres irregularitats que classifiquen de greus: emplaçament no reglamentari i ocultació de la matrícula, situació no reglamentària dels llums indicadors de direcció i el nombre de places no correspon al que figura a la documentació.

Originàriament, la matrícula de la Sportster va ubicada per sobre del llum pilot posterior i sobresurt verticalment damunt del parafang. Això comporta un evident risc tant per pujar com per baixar, i encara més en cas de caiguda. La nova ubicació és on la porten totes les motos, respectant les distàncies i normativa, centrada al final del parafang i sota de la llum pilot homologat. Si la matrícula no és reglamentària, aleshores tots els vehicles tampoc ho són. Els llums de direcció de la Sportster estan situats al manillar de la moto i per sota dels espills. La nova ubicació és on els porten totes les motos: en un suport fixat a les barres de direcció a l’altura, distància i visibilitat segons la normativa, per millorar la conducció i la seguretat en cas de caiguda.

Sobre el seient, comprenc que, si un vehicle és d’una plaça i hi van dues persones, és una irresponsabilitat. Però que en un de dues places es prescindeixi del seient del darrere, sense afectar la seguretat, sigui una causa greu, no és qüestió d’il·legalitats sinó més aviat d’una interpretació sense fonament. Un centre ITV ha de discernir entre canvis estructurals que poden afectar el comportament de la moto i canvis d’ubicació que no afecten en absolut la seva funció. Sempre que es respectin les distàncies, característiques i normativa.

Amb una Suzuki Samurai de la meva propietat, després de pagar la revisió a la ITV de Fraga i advertir-los que aquell vehicle no disposa de catalitzador (l’operari ho desconeixia), em van argumentar que el vehicle no pot circular sense catalitzador, quan aquests vehicles mai van sortir de fàbrica amb catalitzador. Tot menys reconèixer una errada d’ignorant. Soc un més dels afectats que amb la pandèmia van veure retallades les dates de termini d’una nova revisió del vehicle. No es pot entendre la política recaptatòria i d’extermini dels vehicles de la ITV. Són innombrables les queixes dels usuaris que, impotents, veuen com els judicis dels operaris de la ITV queden impunes i no accepten rèplica ni raons. França, Finlàndia, Dinamarca són països de la comunitat europea que no tenen ITV i no per això són menys civilitzats. Ells afirmen que ja disposen d’altres mètodes de verificar la legalitat dels vehicles. Tot un exemple a seguir.

tracking