SEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta llei és completament injusta”. Segur que vostè ho ha dit algun cop. Ara, en virtut de quin principi o criteri afirma vostè que és injusta? Vol dir alguna cosa més que el simple fet que no li agrada? Aquestes preguntes són crucials en el tema de la relació entre el dret i la moral. Segons uns, les normes dels sistemes jurídics han d’expressar certs principis morals i de justícia universalment vàlids, encara que no siguin acceptats completament per la societat on tals normes s’apliquen. Així, el principi d’igualtat entre sexes hauria de formar part del sistema legal d’una societat masclista. Segons uns altres, en canvi, les lleis no han de dependre de cap principi moral. Són legals si han estat promulgades per les institucions que controlen un territori i són capaces d’imposar obediència a les normes, això és, si són un producte estatal. Dit altrament: les lleis són justes perquè són lleis, i no són pas lleis perquè siguin justes.

Això dit, era el conjunt de lleis el Tercer Reich un vertader sistema jurídic? Si ho era, els nazis que foren jutjats a Nuremberg durant el novembre de 1945 no podien ser acusats, posem per cas, de crims contra la humanitat pel seu genocidi de l’ètnia jueva o per l’extermini organitzat de malalts mentals i d’homosexuals. I no podien ser-ho perquè les lleis alemanyes, promulgades pel

Reichstag

, eren legals. Només se’ls va poder acusar, doncs, prenent com a sistema jurídic uns valors universals, considerats anteriors o superiors a qualsevol legislació. Té alguna similitud el que va passar aleshores amb la pugna actual entre els sistemes jurídics europeus: alemany, belga i anglès, amb l’espanyol, encarnat pel jutge Llarena? En un cert sentit no, perquè el jutge espanyol no ha aplicat les lleis penals correctament sinó que ha forçat l’acusació fins a nivells inversemblants. La prevaricació d’un jutge no invalida un sistema legal. Ara bé, el fet que el Tribunal Suprem espanyol demani que Llarena sigui defensat per l’Estat en l’acusació de parcialitat presentada contra ell pels polítics catalans exiliats i acceptada pels tribunals belgues, sí que retrata el sistema judicial espanyol en el seu conjunt. Als ulls del món jurídic europeu, més just i independent, l’espanyol ja està condemnat.

tracking