SEGRE

Creado:

Actualizado:

La paradoxa del títol és només aparent. Confessi: qui li va dir que el seu poema era ranci i ple de tòpics? I qui li va retreure els disbarats que va proposar a la darrera reunió de la junta? I qui es va atrevir a dir-li que vostè és un ignorant vanitós ensuperbit? És clar, només una persona a qui vostè no cau bé. Evidentment, el sentiment és recíproc: vostè pensa que qui ha gosat riure’s de la seva persona és, pel cap baix, un imbècil, un envejós o un malvat.

Vaja, algú que pertany al conjunt dels “dolents” de la seva vida, de qui es desfaria ben de gust (i si fos possible fer-ho amb el pensament, quants assassinats no hi hauria?). I tanmateix, només individus com aquests li diuen la veritat, o alguna cosa diferent del que li diu la parella o els llagoters que té per amics. Segon cas: Si la moral és objectiva, aleshores les accions que anomenem dolentes són dolentes sempre.

L’esclavitud és dolenta perquè priva de llibertat una persona sense cap motiu (no hi ha delicte, no perilla la vida de ningú, etc.) i l’obliga a treballar gratuïtament pel seu amo. Aristòtil, un dels més grans filòsofs de tots els temps, creador de notabilíssimes reflexions en l’àmbit de la física, la biologia, la metafísica, l’astronomia, la política i l’ètica, és un individu dolent, car ell considerava natural l’esclavatge i fins i tot el justificava. Thomas Jefferson, tercer president dels EUA, considerat un dels pares de la nació i principal autor de la Declaració d’independència, era propietari de 600 esclaus i va tenir fills almenys amb una esclava, que com a tal, no crec pas que es pogués negar als seus requeriments.

Si la moral és relativa, aleshores ja estem parlant d’una altra cosa. Aleshores el bé i el mal passen a ser consideracions adjectives a mercè dels costums i valors de cada moment i circumstància. I si disculpem els esclavistes perquè abans estava ben vist, ara, per la mateixa raó, podríem disculpar els violadors i pederastes.

En aquest cas, el títol de l’article no tindria cap sentit.És possible afirmar que no hi ha persones bones ni dolentes, sinó bones o males intencions? És possible, alternativament, separar les bones i males persones de les obres bones i dolentes que uns i altres, eventualment poden dir i fer?.

tracking