SEGRE

COLABORACIÓN

Una immensa oportunitat

President d’Esquerra Republicana de Catalunya

Una immensa oportunitat

Una immensa oportunitat

Creado:

Actualizado:

El Regne d’Espanya és una democràcia de baixa qualitat, sorgida d’una Constitució que arrossega un vici d’origen. I això és la sortida pilotada pel règim dictatorial franquista i acceptada resignadament pel gruix de les forces polítiques espanyoles i catalanes. D’aleshores ençà, 1978, hem assistit a la consolidació sistèmica d’una alternança entre el PSOE i el PP al Govern d’Espanya amb l’epíleg final que viurem aquests dies: la defenestració de Pedro Sánchez i la investidura de Rajoy després d’un any llarg de Govern en funcions. A Catalunya, durant anys, ens hem conformat a gestionar una autonomia mancada de poder polític com a conseqüència –entre d’altres, si bé no únicament– d’una nul·la autonomia financera, cronificant un pervers sistema de finançament que no ha cobert mai les necessitats de la ciutadania. Tant és així que ens hem avesat a un dèficit estructural en àmbits tan sensibles com la Sanitat, estimat en 1.000 milions d’euros anuals. Però aquest no és pas l’únic problema que ens veiem obligats a afrontar, el de no poder disposar dels recursos que aquesta societat efectivament genera perquè són drenats per l’Estat. Hi ha un problema, tant o més greu, també estructural però infinitament més pervers. L’Estat espanyol no ha deixat de prendre decisions contràries als interessos dels ciutadans de Catalunya, fins i tot molt sovint contra lògica econòmica, en àmbits tan fonamentals com les infraestructures públiques, amb decisions que han impedit millorar les condicions de vida de la majoria dels ciutadans, ja sigui en l’aposta per accentuar unes infraestructures radials com en la inversió desproporcionada d’una xarxa mastodòntica d’AVE en perjudici del servei de rodalies.

El Govern espanyol no ha dubtat, tampoc, a atacar directament els pilars fonamentals de l’Estat de benestar: sanitat i educació. Recentment, hem descobert com les gasta el Ministeri de l’Interior, quan per boca de l’exdirector de l’Oficina Antifrau, ens assabentàvem de com es vantaven d’haver-nos “destrozado el sistema sanitario”. O quan PP i Ciutadans, amb la complicitat d’un poder judicial molt receptiu, ha arremès repetidament contra l’escola catalana intentant generar un conflicte on no n’hi havia, intentant desestabilitzar el sistema educatiu. És aquest mateix Estat que s’ha entossudit a dinamitar totes les iniciatives legislatives del Parlament destinades a obtenir més recursos a través de l’import sobre els dipòsits bancaris, nuclears o habitatges buits. O carregant contra la llei de pobresa energètica. Totes aquestes iniciatives han estat suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern espanyol; el mateix Govern que ara combat el clam de la ciutadania catalana per decidir el seu futur, democràticament, multiplicant les querelles contra càrrecs electes, amb l’amenaça creixent d’inhabilitacions i presó.

Davant aquest Regne d’Espanya, que no ha estat mai al servei de la ciutadania, tenim la immensa oportunitat de construir una República Catalana, ara sí, al servei de tots, de l’economia productiva i de l’eficiència en tots els àmbits; una República d’emprenedors que tingui com a objectiu fonamental una societat més pròspera, lliure i justa.

Esquerra Republicana vol comptar amb tothom per construir aquesta República i és per això que fem la nostra aportació obrint un procés participatiu que ha de culminar amb una Conferència Nacional que defineixi la futura República Catalana: transparent i profundament democràtica, que garanteixi els màxims nivells de modernitat i justícia social, que fomenti l’equilibri territorial i la sostenibilitat, promogui els serveis públics, l’educació i la cultura i participi activament en la construcció d’un marc internacional pacífic, respectuós amb els drets humans i solidari amb tots els pobles del món.

Llancem una proposta concreta, i alhora oberta, a tota la ciutadania, a través d’una campanya, amb un nom que ja ho diu tot, La República que farem, que s’estructurarà en cinc grans eixos. Açò és, Economia i Treball, Cultura i Educació, Ciutadania i Benestar, Territori i Medi Ambient i Política Internacional. Són cinc grans èxits, en l’adveniment del referèndum que ha de celebrar-se la segona quinzena de setembre del 2017, que són la nostra base de partida i contribució del procés constituent cap a la futura Constitució republicana que ha de definir el marc social i econòmic del nou Estat naixent. Tothom és cridat a participar-hi mentre anem teixint complicitats i avançant cap a la independència, l’única possibilitat de propiciar un canvi real davant la incapacitat de l’estat espanyol d’oferir cap possibilitat engrescadora a la societat catalana.

tracking