Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

COLABORACIÓN
  • Xavier Rodamilans de la O
Tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones

Lleida, Ciutat Amiga de la Gent Gran

07/11/2016 a las 05:54
Lleida, Ciutat Amiga de la Gent Gran

Lleida, Ciutat Amiga de la Gent Gran

Lleida manté una llarga tradició en la construcció d’un model propi de serveis, equipaments, transports i espais ciutadans amb voluntat de facilitar un envelliment digne per a tothom, en un entorn accessible, acollidor i inclusiu. Un model que ha tingut en compte, des de sempre, la participació de la gent gran en la construcció d’aquestes estratègies.

El projecte Lleida, Ciutat Amiga de la Gent Gran és una gran oportunitat per avançar en el camí iniciat i fer-ho en el marc d’una xarxa mundial de ciutats que pretenen el mateix objectiu: que les ciutats facilitin que les persones grans, en la seva diversitat, visquin amb seguretat, mantinguin la seva salut i participin plenament en la societat. En definitiva, ciutats que faciliten i afavoreixen la vida quotidiana a les persones de totes les edats.

L’espectacular increment de l’esperança de vida de la població (3 anys de mitjana per dècada) i els baixos índexs de natalitat registrats a Europa fan augmentar el sobreenvelliment de la població. L’envelliment és un procés, no un estat, i per tant, no comença en el moment en què per edat cronològica s’entra en el grup de persones grans. Aquest procés d’envelliment té lloc al llarg de tota la vida. Comença físicament en edats molt primerenques i té a veure amb la nostra història de vida. Envellim, doncs, segons hem viscut i la mateixa persona esdevé el principal agent de canvi en funció de la seva trajectòria vital, les seves actituds personals i per l’entorn en el qual les persones viuen.

A Lleida, les persones grans aporten a través de diferents vies les seves experiències en el dia a dia de la ciutat. Descriuen les situacions, els espais, les interaccions, indiquen allò que resulta confortable i el que esdevé obstacle i, a la vegada, cavil·len sobre els perquès i formulen propostes. És a dir, exerciten el rol de ciutadans actius ben oposat a les imatges estereotipades de la gent gran com un grup passiu i que només genera despeses. Més anys de vida i, potencialment millor vida, no ha de ser mai un problema, sinó una gran oportunitat.

Lleida va acordar adherir-se aquest estiu a la Xarxa mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans, promoguda per l’Organització Mundial de la Salut. L’adhesió no fa més que refermar la voluntat d’estar sempre atent i de defensar els seus drets fonamentals. Alhora, aprofita aquesta plataforma global perquè entre els seus integrants puguem intercanviar informació i experiències, aprendre del conjunt i rebre suport de cara a aconseguir l’objectiu comú: fer de les nostres comunitats grans llocs per envellir.

A la nostra ciutat, hi ha un 26% de la població major de 65 anys i un 18% de més de 80 anys. Aquest col·lectiu de la ciutat és més feliç que la mitjana europea i el grau de satisfacció amb la vida l’han avaluat amb un 7,53 sobre 10, quan a Europa és d’un 7, segons l’estudi Les persones grans a Lleida: Benestar i qualitat de vida realitzat per la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida. Les polítiques municipals seguiran estant amb els nostres grans impulsant espais de debat i de reflexió amb els diferents agents socials de la ciutat.

Aquest mes d’octubre hem celebrat a la ciutat el Mes de la Gent Gran amb un conjunt d’activitats que han culminat amb el Consell Municipal de la Gent Gran, un òrgan de participació que ens ha de permetre continuar impulsant els vuit eixos que contempla l’Organització Mundial de la Salut (transport, espais a l’aire lliure i edificis, habitatge, serveis socials i de salut, xarxes socials de suport, comunicació i informació, respecte i inclusió social i treball i participació), amb l’elaboració de propostes de millora i accions concretes que tindran un resultat consensuat i visible i que reafirmaran encara més Lleida com a Ciutat Amiga de la Gent Gran.

Etiquetas
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre