SEGRE

COLABORACIÓN

Lleida,+intel·ligent,+sostenible (I)

Tinent d’Alcalde. Regidor d’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat

Lleida,+intel·ligent,+sostenible (I)

Lleida,+intel·ligent,+sostenible (I)

Creado:

Actualizado:

El mes de novembre va entrar en vigor l’Acord de París, en el qual els països signants es van comprometre a establir mesures perquè la temperatura global del planeta no augmenti més d’1,5ºC, objectiu difícil però necessari. Per fer-ho possible cal fer una aposta decidida per l’ús eficient de la energia i també per la transició cap a consums d’energia procedent de fonts renovables, que no emetin CO2 i fer un ús eficient de l’energia. A Lleida ens hem compromès amb aquest objectiu reduint les emissions en un 40% fins al 2030.

I com ho farem? Per exemple, amb els nous 8 vehicles que s’han incorporat a la flota d’autobusos de la ciutat. Són de motor híbrid i emeten menys CO2, partícules i òxids de nitrogen. En aquests vehicles, la despesa en combustible és un 30 % menor, fet que representa un estalvi anual d’emissions de 180 tones.

En aquesta mateixa línia també estem treballant en la promoció del vehicle elèctric. Als incentius fiscals existents hem sumat la nova estació de recàrrega ràpida que hem ubicat a Cappont i que permet la recàrrega del vehicle en 20 minuts, essent de gran utilitat pels vehicles elèctrics de pas per la ciutat o per vehicles de servei. Aquesta estació, juntament amb la de càrrega semiràpida que s’ubicarà a la Zona Alta en breu, han de donar un impuls a l’ús del vehicle elèctric a la ciutat, fet que contribuirà a disminuir el soroll i la contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió i òxids de nitrogen, a més d’evitar emissions de CO2.

Però la mobilitat més sostenible a la ciutat és aquella que es fa a peu o en bicicleta. I per això treballem amb els escolars de la ciutat i les seves famílies, perquè incorporin bons hàbits a l’hora de desplaçar-se per la ciutat. El projecte dels Entorns Escolars Segurs en són una mostra, discorren per zones pacificades on s’han col·locat 164 passos de vehicles elevats, 84 bandes reductores, la circulació està limitada a 30 km/h, s’ha organitzat la priorització semafòrica per als vianants i s’han senyalitzat el carrils bici a l’entorn de les escoles dels barris de Cappont, Pardinyes, Universitat, Balàfia o del Campus escolar. A propòsit del carril bici, en els propers mesos s’acabaran les actuacions per connectar la Zona Alta amb el Campus de Cappont.

I més enllà del transport, també hem millorat l’eficiència energètica de la ciutat. Tant en l’enllumenat públic, on el canvi a bombetes de LED ha generat un estalvi del 60% en electricitat i evita les emissions de 3.832 tones de CO2 anuals, com en els edificis municipals, on hem iniciat la implantació de mesures d’eficiència energètica amb control i regulació de la climatització, canvi de lluminàries i millores en l’aïllament dels edificis. Aquestes accions pilot, que ampliarem a tots els edificis municipals a partir d’aquest mes, tenen com a pilar bàsic la millora de l’eficiència energètica. Hem presentat algunes de les accions per millorar l’eficiència, però no voldria acabar sense recordar que perquè l’ús de l’energia sigui sostenible, cal que provingui de fonts renovables (energia solar, eòlica, hidràulica, geotèrmica...), que són aquelles que no emeten contaminants en la seva generació.

A partir del 2017, tota l’energia que consumirem amb l’enllumenat públic i els edificis municipals serà 100% energia verda. Aquestes accions són una mostra de l’acció decidida de la Paeria per contribuir al canvi cap a un desenvolupament més sostenible, que no esgoti els recursos naturals del planeta i que ajudi a conservar les oportunitats de viure plenament de les generacions futures. Fem nostra la frase del secretari general de l’ONU Ban Ki-moon: “No podem caure en la indecisió, les mesures a mitges o els enfocaments graduals. El nostre objectiu és la transformació”.

tracking