SEGRE

COLABORACIÓN

Un acord històric per l’aigua

conseller de Territori i Sostenibilitat

Un acord històric per l’aigua

Un acord històric per l’aigua

Creado:

Actualizado:

El passat dia 2 culminàvem al paranimf de la Universitat de Cervera un llarg procés de negociació i entesa per tal de bastir i consolidar un bon projecte de país; un projecte molt positiu per al nostre territori i la seva gent. En tres anys i amb una inversió total de 21 milions d’euros abastirem d’aigua, provinent de l’embassament de Rialb, trenta-un municipis de la Segarra, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà. Aquest acord ha estat possible gràcies a un altíssim sentit de la responsabilitat per garantir la quantitat, la qualitat i el preu d’un bé bàsic com és l’aigua, i fer-ho de manera estable a 45.000 persones d’una zona amb clares deficiències aqüíferes i sotmesa a uns alts nivells d’estrès hídric. Aquest acord històric és fruit de l’esforç institucional de totes les administracions que té al darrere, i és que aquest era un projecte que interpel·lava directament tots els municipis interessats i amb els quals, conjuntament, vàrem dur el projecte a bon port, sent-ne tots garants del seu èxit. I ho vàrem fer sobreposant l’interès comú als particulars. És un bon pacte perquè és un pacte de tots. La cooperació, la solidaritat i la generositat com a motivacions fonamentals per resoldre un tema de país. I és que és un acord que mira més enllà de partits polítics, d’ajuntaments, de comarques o diputacions, centrant-nos en un projecte de futur, per tenir una necessària infraestructura d’aigua. La nova xarxa tindrà un sistema de gestió i governança consensuat, mitjançant un consorci que garantirà a tots els ajuntaments un paper en la presa de decisions. És un acord on tots sortim guanyant, sobretot els veïns dels municipis beneficiaris, que guanyaran qualitat de vida. Resolem un projecte que es fonamenta també en quatre grans eixos: equilibri territorial, cohesió social, agenda modernitzadora i concepció d’Estat.

Equilibri territorial perquè abastirem d’aigua de qualitat tot un territori, en demarcacions diferents. Cohesionem el nostre país al voltant de les necessitats que requereix.

Cohesió social pel retorn que tindrà, en nosaltres i en els que vindran després de nosaltres: retorn econòmic i retorn de qualitat. Igualem el dret a tenir aigua bona a tots els municipis beneficiats.

I aquí vull narrar, com ho vaig fer a Cervera, el meu vincle emotiu amb aquest conveni. Els meus besavis eren de Montoliu de Segarra, i ells, com molta gent en el nostre passat, van ser immigrants interns del nostre país, deixant el poble per anar a viure a la ciutat. Justament la manca d’aigua era un dels motius perquè al poble no hi hagués futur i, amb l’acord, Montoliu serà un dels municipis que disposarà d’aigua. Amb aquest pacte confiem que ningú més hagi de marxar del seu poble per aquesta raó.

Finalment, agenda modernitzadora perquè aportarem al nostre país una infraestructura nova. Una infraestructura que pensa en una necessitat fonamental com és l’aigua. Els països més avançats del món són aquells que ja pensen com cobrir l’abastiment total d’aigua de la seva població en el futur.

I d’aquí també la concepció d’Estat. L’acord es planteja adequadament amb el moment polític, ho arreglem i gestionem com a Govern de Catalunya i no des de l’administració de l’Estat espanyol. Com dèiem, aquest és un projecte de país, però fem un pas més i entenguem-lo també com un projecte d’Estat.

tracking