SEGRE

COLABORACIÓN

Garantim l'accés a la salut de les zones de muntanya

Primer Secretari de la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran

Garantim l’accés a la salut de les zones de muntanya

Garantim l’accés a la salut de les zones de muntanyaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Com bé recull l’expressar popular, hi ha coses amb les quals no s’hi juga. I quan parlem de cobrir les necessitats de les persones, hi ha serveis públics bàsics com són els sanitaris i de salut que hauria de ser immoral i fins i tot sancionable retallar-ne la inversió.

En tenim exemples arreu del territori, però aquesta davallada d’ingressos del Departament de Salut des del 2010 afecta molt especialment els ciutadans i ciutadanes de les zones de muntanya. A l’Hospital de la Seu d’Urgell hem comprovat la pèrdua de serveis bàsics del mateix centre i un deteriorament de les condicions laborals dels treballadors.

Una situació que ha provocat l’augment de derivacions de pacients de la Seu d’Urgell, i del conjunt de la comarca, als hospitals de Lleida o Barcelona per rebre tractaments, visites o proves diagnòstiques, la qual cosa suposa un gran nombre de desplaçaments i costos econòmics per als pacients i les seves famílies. Les xifres parlen per si soles: si l’any 2006 el 76,79% de la gent que anava a l’Hospital de la Seu eren atesos en el mateix Hospital, l’any 2015 només en varen ser ateses el 69,18%.

Entenem que les derivacions a hospitals de Lleida i Barcelona tinguin lloc quan la patologia del malalt requereix una atenció especialitzada o molt greu que no pot ser atesa a la Seu d’Urgell, però no és justificable quan és provocada per les retallades de serveis bàsics perjudicant les famílies, pel cost econòmic i social que representen aquests trasllats.

De fet, molts ciutadans i ciutadanes i algunes entitats de la Seu han demanat ajudes econòmiques públiques per a aquelles persones que es veuen obligades a desplaçar-se molts quilòmetres per accedir a determinats serveis sanitaris que fa uns anys tenien a l’Alt Urgell. Cal recordar que, precisament, l’alcalde de la Seu és el màxim responsable de l’Hospital, com a president del Patronat. Un ens en el qual el grup municipal de Compromís X La Seu no hi té representació degut al pacte entre Convergència i Esquerra a l’inici de la legislatura.

Seria bo, doncs, que des de l’ajuntament de la Seu d’Urgell s’insti els companys/còmplices del Govern de la Generalitat a recuperar els diners que l’executiu ha retallat en les contractacions de serveis sanitaris des del 2010 a l’Hospital de la Seu. El Departament de Salut, a més, ha d’aplicar les mesures necessàries per reduir el nombre d’unes derivacions i desplaçaments que tenen greus conseqüències tant a nivell econòmic per als pacients com social. És fàcil preveure que si les famílies no disposen dels serveis i atenció necessaris allà on viuen, acabaran desplaçant el seu lloc de residència a allà on sí que hi són.

Per tant, mentre persones d’arreu del Pirineu es vegin obligades a desplaçar-se a centres hospitalaris allunyats dels seus domicilis, qui n’és responsable, és a dir la Generalitat, n’hauria d’assumir els costos implantant una línia d’ajuts econòmics.

Si realment creiem en aquest país, cal creure i invertir en tots els seus territoris i, molt especialment, en les comarques del Pirineu. Cal que garantim l’accés a la salut de les zones de muntanya.

tracking