SEGRE

COLABORACIÓN

Amb tu estem fent els pressupostos en comú

Creado:

Actualizado:

A la proposta de reglament de participació que el Comú va presentar fa 2 anys apostem perquè l’Ajuntament articuli els processos informatius i participatius orientats al foment del govern obert, a través de mecanismes com la progressiva implantació de pressupostos i mecanismes de finançament participatius. Des del Comú de Lleida valorem el procediment de “pressupostos participatius” endegat per PSC i els seus socis de Cs com un pas endavant, però molt limitat en la quantitat que s’hi destina –menys d’un milió d’euros– i sobretot en la qualitat del procés escollit.

Una proposta que no va comptar amb la resta de formacions, gens participada, poc ambiciosa i –un cop més– improvisada, com han comprovat els treballadors i treballadores de la Paeria, que han vist desbordat el seu volum de feina en les passades setmanes. És positiu que, tal com proposava el Comú, els procediments s’hagin articulat a través dels Consells de Barri, que esperem que agafin a partir d’aquí el paper que els pertoca per planificar, decidir i cogestionar els pressupostos assignats al seu barri durant tot l’any, no només en un moment puntual.

La participació –també pel que fa a les propostes ciutadanes sobre els comptes del seu ajuntament– hauria de ser estructural i permanent, i això només es pot aconseguir amb la concreció d’un marc normatiu que ha d’aportar el nou reglament de participació, l’aprovació del qual el PSC està eternitzant. El temps dirà si amb els “pressupostos participatius” endegats aquest any s’ha posat la llavor per anar fent créixer la dinàmica de participació ciutadana en els comptes públics o estem davant un altre bolet que novament fan servir aquestes dos formacions per aparentar un govern obert.

Ros, amb la crossa dels taronges, ha fet la seua proposta de pressupostos participatius sense atendre’s a cap regulació: no hi ha marc normatiu sobre el tema al reglament de participació. Per què? De fet, l’única referència que el cartipàs municipal fa als pressupostos participatius és per dir “caldrà modificar el reglament de participació ciutadana en 6 mesos, d’ençà de l’aprovació del Cartipàs municipal, per tal de regular els pressupostos participatius i les consultes ciutadanes”. Dos anys sense reglament, dos anys sense cap regulació d’una qüestió essencial com els pressupostos participatius. Dos anys incomplint el cartipàs. Deixem al vostre criteri determinar per quins motius el PSC i els seus socis no han volgut reglamentar la participació ciutadana. És més, els mateixos que ara treuen pit amb els pressupostos participatius van tombar la proposta que sobre la qüestió va fer el Comú a les bases d’execució dels pressupostos el 2015 i també el 2016.

Però al Comú no ens esperàrem a veure què fa un govern que no escolta les nostres propostes, les vota sistemàticament en contra i, en el millor dels casos, fa seves propostes d’altres grups sense reconèixer-ne l’autoria, sense ni parlar amb els grups proposants. L’agrupació d’electors opta per fer camí i donar compliment al nostre programa electoral amb una proposta de pressupostos global. L’estem fent entre totes i tots, a partir d’un procés participatiu que neix al carrer, a les taules que hem muntat durant les darreres setmanes. On també hem rebut propostes a través d’un qüestionari obert via internet i xarxes socials, i que finalitzem el 18 d’octubre, en un plenari obert, on debatrem les aportacions per tancar una proposta de pressupostos en comú. Serà una esmena a la totalitat als pressupostos que presentarà l’equip de govern, un exercici sense precedents que afrontem amb humilitat i coneixent les limitacions que tenim.

Al Ple les persones que vulguin defensaran les seues propostes, tal com preveu el cartipàs, que permet fins a 5 intervencions de 3 minuts a ciutadans, sigui a títol individual o en nom d’una entitat o col·lectiu. Un exercici de política ciutadana i democràcia participativa necessari, viable i que ja es fa en alguns ajuntaments.

Tancarem així un exercici col·lectiu per tal de determinar a què vol destinar els seus impostos la gent. I, per la nostra banda, fer el possible per aconseguir complir amb la funció que la ciutadania ens han encomanat, de servei i vocació pública. Teniu tota la informació a: comudelleida.cat/pressupostos-en-comu.

tracking