SEGRE

COLABORACIÓN

Lleida avança en matèria de mobilitat sostenible i segura

Fèlix Larrosa.

Fèlix Larrosa.

Creado:

Actualizado:

Lleida ha celebrat aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles: a peu, en bicicleta, en transport públic i amb vehicle elèctric; uns desplaçaments que permeten la reducció de la contaminació, dels accidents i, en definitiva, la millora de la qualitat de vida als carrers i places de la ciutat.

La Paeria treballa des de fa temps per una mobilitat compatible amb un desenvolupament urbà sostenible. En aquest sentit, cal destacar que darrerament hem realitzat prop de 150 accions per millorar-lo. En matèria de mobilitat a peu, hem fet grans avenços en la pacificació del trànsit en diverses zones de la ciutat –com les que es faran als carrers de l’entorn de l’avinguda del Segre–, la construcció de passos elevats en cruïlles perilloses, noves regulacions semafòriques que prioritzen els vianants, l’eixamplament de voreres com al carrer Les Roses, la construcció d’entorns escolars segurs a l’entorn dels centres educatius de la ciutat i la millora de l’accessibilitat en diversos carrers i barris de la ciutat.

Pel que fa al transport públic, cal destacar la posada en funcionament fa uns mesos de vuit autobusos híbrids amb què es contamina menys. Cal destacar en aquest punt els esforços de l’equip de govern en la promoció del transport públic, que han començat a donar els seus fruits en forma d’un augment constant de viatgers. Vull assenyalar, en aquest sentit, que des de l’any 2013 el nombre d’usuaris de la xarxa de bus ha augmentat en prop de 500.000 persones. En el que portem d’any, a més, l’increment en el nombre de viatgers ha estat de 66.000 persones.

També en matèria de mobilitat elèctrica hem donat les primeres passes amb la instal·lació de dos punts de recàrrega elèctrica gratuïta a la ciutat, que ja porten més de 800 recàrregues, i la futura incorporació de vehicles elèctrics a la flota municipal.

Finalment també cal destacar la priorització de la mobilitat amb bicicleta, de fet, estem avançant en la construcció d’un tram de carril bicicleta al Pont de la Universitat i l’avinguda d’Estudi General, amb un carril segregat en calçada, la connexió marge esquerre i dret, amb què arribem a gairebé 40 quilòmetres de carril bicicleta a Lleida. I també cal destacar la reforma del carril bicicleta a la rambla d’Aragó, un eix vertebrador que unirà en bicicleta la zona de la canalització amb la zona alta de Lleida, un projecte fruit dels pressupostos participatius que l’Ajuntament de Lleida ha portat a terme.

Es tracta, tot plegat, d’una ferma aposta per un nou pla de mobilitat urbana que ha de permetre la progressiva vianalització del centre urbà, la intermodalitat, l’ampliació i connexió de tots els carrils bici de la ciutat i la instal·lació de més punts de càrrega per a vehicles elèctrics.

Les actuacions que hem portat a terme darrerament en matèria de mobilitat van en la línia de les conclusions obtingudes en el procés participatiu sobre mobilitat urbana que l’Ajuntament de Lleida ha realitzat recentment, on s’ha posat sobre la taula la importància de reduir els desplaçaments en vehicle privat dins la ciutat, en favor d’alternatives més sostenibles, així com una aposta clara per la intermodalitat o connexió dels diferents mitjans de transport públic, fent que aquests es complementin entre si. Els debats també han posat en relleu la importància de la connectivitat, un criteri fonamental per al disseny de la mobilitat a peu i en bicicleta, així com a l’hora de crear zones de trànsit pacificat.

Totes aquestes polítiques han d’anar acompanyades, sense cap mena de dubte, de la implicació de tots els lleidatans i lleidatanes i d’una major sensibilització i educació en matèria de mobilitat, claus per impulsar tant un canvi d’actituds de la ciutadania com una major consciència d’una Lleida amb una mobilitat més sostenible, responsable i segura.

tracking