SEGRE

COLABORACIÓN

Nou impuls al patrimoni de Lleida

Tinent d’alcalde, Regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat. Ajuntament de Lleida

Nou impuls al patrimoni de Lleida

Nou impuls al patrimoni de LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Lleida està vivint els darrers mesos un impuls en la difusió i millora del seu conjunt patrimonial. Cada vegada són més els lleidatans i lleidatanes que s’interessen pel ric i variat patrimoni lleidatà. És obvi que la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la Unesco ha ajudat i ajuda molt en aquesta difusió, però també és cert que l’Ajuntament de Lleida està duent a terme una gran tasca d’investigació, rehabilitació i de posar en valor la importància històrica, artística i monumental del seu patrimoni.

Un dels treballs més importants és la recuperació de l’antic Call Jueu de Lleida, que ocupa una superfície de 5.000m2 al Centre Històric i que, sense dubte, reforçarà i revaloritzarà el conjunt històric de la ciutat. Les excavacions arqueològiques que s’han realitzat han permès aflorar restes de cases i murs, paviments, vestigis i troballes que constitueixen un jaciment arqueològic amb peces úniques a la península.

També és una prioritat per a la Paeria les muralles de Lleida, principalment les del Turó de la Seu Vella i les del Turó de Gardeny. Volem posar en relleu tot el conjunt murallat de la ciutat, que atresora una immensa riquesa històrica i patrimonial. El projecte de restauració de les muralles, de gran magnitud i importància, permetrà posar en valor el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella des del punt de vista historicoartístic, i a més a més crearà dues anelles de passeig al voltant del Turó. Un dels recorreguts connectarà amb els espais naturals que el voregen i, una altra ronda per a vianants, situada en una alçada superior, connectarà els espais patrimonials amb unes grans vistes panoràmiques de la ciutat.

Els treballs de manteniment del conjunt murallat, però, es realitzen contínuament. Recentment hem finalitzat la rehabilitació de diversos trams del conjunt emmurallat de la Seu Vella de Lleida, unes obres que han permès millorar diversos punts singulars del recinte murallat, a més a més de reobrir el pas del camí de ronda als vianants, que fins ara estava tancat. També hem arranjat una part de les muralles del conjunt monumental de Gardeny, uns treballs que tenen l’objectiu de consolidar i reforçar la muralla i el torreó.

També hem de destacar la recent recuperació de l’edifici del Roser, antigament convent de Sant Domènec, que va ser originàriament seu del Convent de Predicadors de l’orde dels Dominics i la seva construcció es va iniciar al 1699. El nou edifici, convertit en un Parador, vertebra el Centre Històric, la Seu Vella i l’Eix Comercial. La seva restauració també ha permès recuperar dues fonts neoclàssiques declarades Bé Cultural d’Interès Local, una adossada al mur de la façana del Roser i, una altra, a la Plaça Sant Antoni Maria Claret.

També estem treballant per posar en valor l’antic monestir de Sant Ruf, que permetrà la seva conservació i rehabilitació. Cal destacar que, en aquests moments, ja s’ha iniciat la seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional en categoria de lloc històric. I, també, apostem per la recuperació dels elements patrimonials del Departament de Santa Cecília del Cementiri Municipal. No ens oblidem tampoc d’altres elements patrimonials de la ciutat que, tot i que són menys coneguts, tenen el seu valor històric, com la reconstrucció de la Creu del Batlle, que estarà enllestida ben aviat i com les actuacions de recuperació de la muralla i el molí andalusí a l’antic portal de Sant Antoni.

Finalment, no puc deixar d’agrair la feina del Consell Municipal de Patrimoni en matèria d’assessorament i reflexió al voltant del patrimoni de la ciutat.

El treball que hem fet és intens, tot i que encara queda molt camí per recórrer, per exemple en la rehabilitació de l’edifici de l’Antiga Audiència a la Rambla Ferran, seu del futur Museu Morera.

Seguim i seguirem treballant, amb decisió, per fer un gran pas endavant en la recuperació del patrimoni històric, cultural, artístic i monumental de la ciutat.

tracking