SEGRE

COLABORACIÓN

Contra la derogació de la presó permanent revisable

Presidenta del Grup Municipal del PP a l’Ajuntament de Lleida

Contra la derogació de la presó permanent revisable

Contra la derogació de la presó permanent revisableSEGRE

Creado:

Actualizado:

L’1 de juliol de 2015 va entrar en vigor la reforma del Codi Penal i amb ella l’aplicació d’una nova pena com va ser la presó permanent revisable. Una mesura que es presenta com a resposta penal als delictes més greus i amb una aplicació que té caràcter excepcional.

Darrerament, diversos grups parlamentaris al Congrés dels Diputats han presentat una proposició per derogar-la, però alhora que aquesta iniciativa era presentada la gran majoria de l’opinió pública mostrava el seu suport a aquesta llei i en reclamava la permanència com un mitjà per garantir la seguretat, per garantir els drets i llibertats i com a resposta contundent davant els crims més greus i execrables.

Aquesta figura no és una condemna a cadena perpètua com alguns afirmen i no renuncia a la reinserció del penat, ja que una vegada complida una part mínima, un tribunal haurà de valorar novament les circumstàncies del penat i del delicte comés i en podrà revisar la situació personal.Aquesta revisió es farà en els terminis que estableixi el tribunal, però també podrà revisar-se a petició del penat.

Es tracta d’una institució que compatibilitza l’existència d’una resposta penal ajustada a la gravetat de la culpabilitat, amb la finalitat de la reeducació i la reinserció a la qual ha de ser orientada l’execució de les penes de presó. Es tracta d’un model estès en el dret comparat europeu i que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha considerat ajustat a la Convenció Europea de Drets Humans. I existeix en altres països europeus com França, Itàlia, Alemanya, Anglaterra o Bèlgica.

És una mesura que compatibilitza l’existència d’una resposta penal ajustada a la gravetat de la culpabilitat, exclusivament en delictes molt greus i determinats al Codi Penal, amb la finalitat de reeducació i reinserció social a la que ha de ser orientada l’execució de las penes de presó de conformitat amb l’article 25.2 de la Constitució espanyola. I en aquest sentit, el nostre grup municipal continuarem perseverant en l’observació d’aquesta norma com a garantia de prevenció i protecció de la nostra societat davant conductes inacceptables.

Malgrat saber que cap partit del consistori donaria suport, al passat Ple de la Paeria, el grup municipal del Partit Popular va presentar una moció en defensa de la presó permanent revisable per visualitzar el suport a les víctimes i a la demanda social existent.

No s’entén la postura d’alguns partits, com és el cas de Ciutadans, que després de pactar-ne la derogació l’any 2016 amb el socialista Pedro Sánchez, després s’absté per proposar-hi esmenes.

El Partit Popular seguirem defensant la continuació de la presó permanent revisable al nostre Codi Penal com una mesura proporcional i excepcional i encara que ens quedem sols, continuarem lluitant per mantenir-la al nostre ordenament jurídic, com es fa en altres països europeus.

tracking