SEGRE

COLABORACIÓN

Totes i tots contra l'homofòbia i la transfòbia

Totes i tots contra l’homofòbia i la transfòbia

Totes i tots contra l’homofòbia i la transfòbiaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Volem, des de la UGT de les Terres de Lleida, alçar la nostra veu contra l’homofòbia i la transfòbia que està present en la nostra societat.

A Catalunya la llei del 2014 per garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, preveu a l’article 20.2 que les empreses han de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitat de les persones LGTBI. Per aquesta raó han d’adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral. Aquestes mesures han de ser negociades i acordades amb els representants de les persones treballadores.

Davant aquesta normativa i la realitat del dia a dia, el grup LGTBI de la UGT de Catalunya tenim com a objectiu lluitar per vigilar, atendre i eradicar qualsevol tipus de discriminació que puguin patir les persones LGTBI en l’àmbit laboral.

Una de les nostres tasques és facilitar eines que ajudin les nostres delegades i delegats a vetllar perquè no es produeixin situacions de discriminació dins els centres de treball. Com també sensibilitzar en la defensa dels drets LGTBI dins i fora de les empreses.

Per aquest motiu, el 2016 vàrem editar i presentar una Guia sindical per a la no-discriminació i defensa dels drets LGTBI en l’àmbit laboral, ja que el paper del sindicalisme és clau per garantir l’efectivitat dels drets, així com per la vigilància de conductes discriminatòries. Amb aquesta guia preteníem familiaritzar les delegades i els delegats amb el contingut de les lleis i posar en el seu coneixement els recursos que tenen al seu abast per la defensa i la millor representació de la classe treballadora.

També en aquest sentit el novembre de 2017 vàrem publicar el Decàleg de Negociació Col·lectiva 2018 amb recomanacions a tenir en compte en diferents àmbits, entre els quals també els drets dels col·lectius LGTBI a l’empresa, en el moment de la negociació dels convenis col·lectius. Perquè malgrat la igualtat formal aconseguida en matèria legal, encara existeixen prejudicis al voltant d’aquests col·lectius. És necessari que la negociació col·lectiva se’n faci ressò per tal d’incloure mesures i clàusules per combatre les pràctiques discriminatòries i d’exclusió encara presents en els centres de treball.

I finalment aquest any 2018 posem a disposició de tothom un Glossari bàsic de termes LGTBIQ (lèsbic, gai, transgènere, bisexual, intersexuals i queer) en el qual s’inclouen termes i definicions de l’àmbit, així com, de forma resumida, la principal normativa en l’àmbit laboral en matèria de no-discriminació per motiu d’orientació sexual, identitat i expressió de gènere, els punts fonamentals per a la negociació col·lectiva en l’àmbit d’igualtat i no-discriminació.

Un material, disponible a la nostra web (ugt.cat), per fer-ne ús amb la clara finalitat de millorar les condicions laborals de les persones LGTBIQ a la feina tot prevenint discriminacions, assessorant, informant, sensibilitzant i formant a les nostres delegades i delegats. Som drets, som lluita, som UGT...

tracking