SEGRE
Robòtica o humanitat?

Robòtica o humanitat?SEGRE

Creado:

Actualizado:

El futur laboral immediat ens colpejarà amb grans canvis: La robòtica eliminarà fins a 800 milions d’ocupacions el 2030.

El món marxa a una velocitat endimoniada i el que es veia com a ciència-ficció fa només cinc anys, avui dia ningú s’ho qüestiona. Tenim el cas de la intel·ligència artificial anomenada: Amelia, la nova generació d’IA que ens pot deixar sense feina el 2025.

Amelia és una plataforma d’intel·ligència artificial, instal·lada en call centers, pot automatitzar el treball humà. De fet, Amelia fa por, ja que entre les seves característiques parla fluidament fins a trenta idiomes, aprèn tot el contingut de manuals complexos en només uns minuts i pot aprendre a interactuar amb humans en diferents situacions. Fins i tot, Amelia té una cara: és un avatar que apareix en les pantalles de les persones i, amb els seus ulls blaus, mira a la cara als clients. No sé si et passa a tu, però cada vegada que parlo amb una màquina a l’hora de resoldre problemes amb la meva companyia telefònica, per exemple, sento la necessitat irrefrenable de poder parlar amb un agent humà. Segons s’afirma, aquest robot seria capaç d’exercir en un 99% amb èxit el treball en un centre d’atenció telefònica

Potser serà qüestió d’ acostumar-s’hi, però amb casos com Amelia tinc la sensació que d’aquí a poc desapareixeran els llocs d’atenció al client tal com els coneixem avui dia si els robots acaben sent tan eficients com sembla.

Entre 400 i 800 milions de persones a tot el món es veuran afectades per l’automatització i hauran de trobar una nova ocupació des d’avui fins al 2030, segons un informe realitzat per la Consultoria McKinsey Global Institute.

L’impacte de les noves tecnologies en la vida dels treballadors serà sobretot en les economies més desenvolupades. D’acord amb l’informe, fins a un terç de la força laboral als Estats Units i Alemanya haurà d’aprendre noves habilitats i trobar una altra ocupació. Al Japó, el percentatge d’afectats podrà arribar gairebé a la meitat dels treballadors.

Fins i tot a Espanya, ja es comença a parlar que els robots paguin les nostres pensions i cotitzin a la seguretat social, com únic sostenible en el futur, més enllà del 2040. McKinsey va analitzar l’efecte de la robotització en 46 economies que representen gairebé el 90% del PIB mundial. A més, va fer projeccions detallades de l’impacte de l’automatització en sis països: Estats Units, Xina, Alemanya, Japó, Mèxic i l’Índia. La consultoria destaca que els països han de trobar maneres de reubicar els treballadors desplaçats per l’automatització. “En els escenaris en què alguns dels desplaçats fa anys que intenten trobar una nova feina. La desocupació creix en el curt i mitjà termini. A llarg termini es redueix la desocupació i el mercat laboral s’ajusta, però amb un menor creixement dels sous”, afirmen. A més, els canvis tecnològics copejaran amb més força els treballadors amb menys estudis. D’altra banda, les persones amb formació universitària o postgrau seran els que menys es veuran afectats. McDonalds, per exemple, ha estat parlant molts anys d’automatitzar completament els seus restaurants, introduint quioscs per reemplaçar el personal d’atenció al client i utilitzant eines automatitzades de cuina, com ara voltejadors d’hamburgueses, per al personal intern. Malgrat els efectes esperats en el mercat laboral, els investigadors destaquen que la innovació, el creixement econòmic adequat i les inversions poden generar una creació de llocs de treball suficient per compensar els llocs que seran perduts arran de l’automatització.

Després d’això em quedo amb algunes preguntes que donen voltes al meu cap com ara si seran els nous sistemes d’agents virtuals capaços de substituir el treball dels humans?

tracking