SEGRE

COLABORACIÓN

El privilegi de donar sang

Vicepresident de la Federació Catalana de Donants de Sang

El privilegi de donar sang

El privilegi de donar sangSEGRE

Creado:

Actualizado:

De tant

en tant, mentre anem caminant per la vida, passem per moments que ens van mostrant la importància de les petites coses, del dia a dia; de tot allò que fem quan estem bé i tenim salut, gairebé inconscientment, sense necessitat d’obligar-nos a pensar-hi dues vegades a l’hora de fer-les.

Les persones donem sang quan ens sentim bé, quan el nostre cos ens ho permet. D’aquesta manera, un cop hem fet el gest de donar sang, estem contents i orgullosos de l’acte que hem dut a terme, fent que familiars i amics també vulguin sumar-s’hi i vinguin la pròxima ocasió.

Del que potser no som tan conscients és del nombre de vegades que podrem arribar a realitzar aquest petit i senzill acte, ja que la salut és quelcom impredictible i no se sap mai en quina situació ens deixarà demà.

Moltes són les persones que, havent passat per experiències diverses –relacionades amb alguna malaltia en concret–, ja no poden tornar a donar sang. En aquests casos és quan hom s’adona del privilegi que havia tingut anteriorment, podent ser donant de sang, podent ajudar a salvar vides; amb només una petita extracció de sang.

Avui, si la salut no ens falla, si el nostre cos ens permet ajudar els altres, hem de reflexionar uns instants i ser capaços d’acostar-nos a qualsevol punt (fix o mòbil) de donació de sang.

Demà, passi el que passi, encara que siguem nosaltres aquells qui necessitem sang, podrem estar orgullosos d’haver contribuït a aquest deure cívic que tenim –com a ciutadans–, com a persones, d’allargar la mà (o millor dit, el braç) per fer possible la recuperació de qui ho està passant malament; i només amb el nostre gest podrà gaudir d’una vida més digna. Donar sang és un privilegi.

Véns amb nosaltres? El 14 de juny de cada any se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang per agrair als donants voluntaris no remunerats i conscienciar de la necessitat de fer donacions regulars per garantir la qualitat, seguretat i disponibilitat de sang i els seus productes.

Les transfusions de sang i els seus productes ajuden a salvar milions de vides a l’any. Contribueixen al fet que els pacients amb malalties potencialment mortals visquin més temps amb millor qualitat de vida, i possibiliten la realització d’intervencions mèdiques i quirúrgiques complexes.

Així mateix, tenen una funció vital en l’atenció maternoinfantil, l’embaràs i les respostes d’emergència als desastres naturals o causats per l’home. Els serveis de sang que permeten als pacients accedir a sang i productes sanguinis segurs en quantitats suficients són un component clau dels sistemes de salut eficaços. Només es pot assegurar un subministrament suficient mitjançant donacions regulars voluntàries i no remunerades.

No obstant això, en molts països els serveis de sang segueixen tenint problemes per oferir sang suficient i garantir la seva qualitat i seguretat.

Grècia, per mitjà del Centre Nacional Hel·lènic de Sang, és el país que acull el Dia Mundial del Donant de Sang 2018. I l’esdeveniment mundial se celebra a Atenes el mateix 14 de juny del 2018.

Nosaltres, a Catalunya, enguany ho celebrem a Reus –ciutat escollida com a capital catalana de la donació de sang 2018–, amb més de sis-cents delegats i delegades d’Associacions de Donants de Sang; vinguts d’arreu del territori.

Entre tot@s #sumemperlasang

Dóna’t als altres.

Dóna sang.

Comparteix vida!

tracking