SEGRE

COLABORACIÓN

Quin Alcalde que tenim a les Borges!

Exalcalde de les Borges Blanques i senador

Quin Alcalde que tenim a les Borges!

Quin Alcalde que tenim a les Borges!SEGRE

Creado:

Actualizado:

Només algú profundament acomplexat, mesquí i rancuniós és capaç de fer el que ha fet el senyor Enric Mir; involucrar en una polèmica amb el senyor Vázquez sobre l’N-240 dues persones que no hi participaven, jo mateix i el senyor Bosch, retraient uns fets de fa deu anys enrere.

Efectivament, sense cap escrúpol, el senyor Mir ha criticat el senyor Vázquez que no qüestionés la llicència d’obres i activitat que l’Ajuntament de les Borges va atorgar a General d’Olis quan jo n’era alcalde i que no denunciés l’ajuntament quan aquesta empresa va ampliar sense llicència la instal·lació anys més tard. En primer lloc, cal esclarir que la llicència concedida a aquesta empresa ja fa més de vint anys, corresponia a una sol·licitud formalment impecable que gaudia de tots els informes preceptius favorables, incloent-hi el de la Generalitat que, com tothom sap, és determinant quan es tracta de sòl rústic no urbà. Per tant, l’Ajuntament no podia fer altra cosa que concedir la llicència sol·licitada, perquè es tractava d’un acte reglat i no pas d’un acte discrecional. Altrament, hauríem comès una arbitrarietat punible legalment.

D’altra banda, aquella sol·licitud preveia un volum de residus i pinyoles a tractar molt inferior a l’actual, de menys de la meitat i semblava ben lògic que una comarca productora de morques i pinyoles com la nostra acollís una planta d’aquesta mena. Ara bé, el problema s’ha presentat quan la quantitat de residus a tractar s’ha multiplicat per tres sense cap estudi d’impacte ambiental que ho avalés. Però d’aquesta ampliació sense llicència només n’és responsable l’empresa. En tot cas, durant el nostre darrer mandat no vam detectar cap ampliació il·legal i hi ha fotografies aèries que demostren, en contra d’allò que afirma el senyor Mir sense proves, que va ser amb posterioritat i quan ell ja era alcalde, que l’empresa va incrementar molt el volum de residus tractats. Sigui com sigui, és a ell a qui correspon resoldre el problema i no sembla pas que ho hagi aconseguit, malgrat que fa anys que fa veure que ho intenta.

Amb el senyor Vázquez, tot i les insinuacions barroeres del senyor Mir, hi mantinc un relació de respecte mutu sobre qüestions mediambientals i, tot i que no sempre coincidim, he de dir que quan opina ho fa ben documentat i des d’una coherència de llarg recorregut que cal reconèixer-li. No és una persona que faci el joc a ningú ni que calli davant del despotisme o les difamacions d’alguns alcaldes.

Ni jo ni cap dels regidors dels equips de govern que vaig presidir, mai no vam atorgar llicències d’obres a empresaris afins saltant-nos la llei o l’ètica tal com ha fet ell, emulant el que feia el seu antic partit, CDC, que s’ha hagut de dissoldre corcat per la corrupció. En lloc d’atacar-me, per què no explica quan va costar als borgencs el conveni urbanístic per construir un bloc de pisos a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que va ser declarat nul de ple dret pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè volien afavorir un empresari particular i cometre un “pelotazo urbanístico” segons recull literalment la interlocutòria dels jutges?

Per què no explica com van atorgar llicència per construir un polígon industrial al polígon Vaca-roja a una societat que van triar a dit formada per empresaris, alguns dels quals processats per corrupció, que dotze anys després no hi han invertit ni un euro, potser perquè només volien especular amb el sòl? Per què no explica com és que totes aquestes llicències, que fan una pudor que empesta, es van atorgar quan ell i els seus correligionaris van col·locar també a dit d’arquitecte municipal un senyor afí, també processat per corrupció immobiliària mentre era a ADIGSA quan la dirigia Convergència Democràtica de Catalunya?

Quan expliqui tot això, potser tindrà una mica d’autoritat moral per donar lliçons als altres.

tracking