SEGRE

COLABORACIÓN

Resposta als enganys que difon el Comú sobre el POUM

Tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat. Ajuntament de Lleida

Resposta als enganys que difon el Comú sobre el POUM

Resposta als enganys que difon el Comú sobre el POUMSEGRE

Creado:

Actualizado:

No em sorprèn l’article d’opinió que ha publicat el grup municipal del Comú de Lleida sobre el nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), on critica amb falsedats i mitges veritats els punts principals d’aquest pla tan important per al futur de la ciutat de Lleida. El to que utilitzen és i ha estat la manera de fer d’aquest grup municipal durant tota la legislatura. No m’equivoco a l’afirmar que no han entès res del que és i suposa un Pla d’Ordenació Urbana Municipal. En el seu text critiquen, en primer lloc, el sistema de zones verdes establert al POUM. Afirmen que es rebaixen les zones verdes, però això no és cert. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal preveu una ciutat més verda, més sostenible i amb més arbres –el pla en preveu més de 100.000 en els propers anys–, més parcs i boscos urbans, amb itineraris verds per anar a treballar o, simplement, per passejar, pensat per a les famílies, la gent gran i els més joves. De fet, al final del període de 15 anys de desenvolupament del POUM es preveu arribar a 4.500.000 metres quadrats de zones verdes, és a dir, 25 metres quadrats verds per habitant, quan ara són 19,97. La xifra es troba també molt per sobre de les recomanacions de referència, que en aquest cas són les de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que recomana 10 m² de zona verda per habitant en les ciutats mitjanes. També falsegeu la realitat quan dieu que el POUM preveu un creixement de la població basat en estudis obsolets. Davant d’aquesta afirmació, els vull recordar que en els estudis realitzats hi han participat experts provinents de la Universitat de Lleida i altres entitats i associacions externes a la Paeria i que es contemplen fins a cinc escenaris de creixement de població de la ciutat.

També afirmeu que el POUM rebaixa les alçades màximes de 2.900 edificis ja existents, quan això no és veritat i, a més, crea un alarmisme injustificat entre la ciutadania. La consideració urbanística de “volum disconforme” no té cap efecte, ni legal ni econòmic, sobre els immobles actuals, que es poden comprar, vendre o reformar amb total normalitat. L’anterior Pla General aprovat al 1999 ja considerava 2.676 immobles en aquesta situació i en el nou POUM només s’incorporen 214 més. Dieu també que el POUM no protegeix l’Horta de Lleida, quan és realment al revés. De fet, una de les màximes prioritats del POUM és potenciar l’activitat agrària i ramadera de l’Horta. Apostem per una Horta més competitiva per a agricultors i ramaders i oberta a nous usos compatibles amb l’ús preferent de l’activitat agrícola i ramadera. Ens critiqueu també per concentrar els majors percentatges d’habitatge públic en determinats barris, però la realitat és que, amb el nou planejament, ens dotem de noves eines que aportin més habitatges de protecció pública per al conjunt de tota la ciutat, avancem en habitatges dotacionals públics, pensant sempre en aquells col·lectius específics que necessiten una especial atenció, la gent gran, però també les dones i els més joves. Critiqueu també el fet de doblar la superfície comercial de la ciutat, però els estudis realitzats asseguren que en un context de creixent recuperació econòmica és necessari enfortir el comerç de la ciutat davant dels nous models de consum i fixar-ne la capitalitat. El POUM reserva espais a la ciutat per a la implantació de grans superfícies comercials, ordenant-les i afavorint la mobilitat. La prioritat són els eixos comercials tradicionals, en especial el Pla de l’Estació.

Finalment, també critiqueu que no s’ha dut a terme una procés de participació ciutadana. Li recordo que s’han fet enquestes, tallers, debats i presentacions públiques, on han participat milers de persones. Les al·legacions rebudes al projecte, menys que en l’anterior Pla General, és un fet que indica que la ciutadania avala el nou POUM. Dubto molt que els milers de persones que han participat en l’elaboració d’aquest document cabdal per la ciutat s’hagin equivocat en les seves decisions. L’equip de govern de la Paeria ha tingut la mà estesa a tots els grups municipals. Una altra cosa és que vosaltres no us hagueu volgut sumar a la majoria, que de forma consensuada ha donat recolzament al document. Lleida ha d’avançar unida i compromesa amb el nou POUM. Per al seu futur, per a la seva millora, per al seu creixement i per fer de Lleida la ciutat de les oportunitats.

tracking