SEGRE

COLABORACIÓN

Els falsos autònoms

Doctor en dret. Professor en l’Escola Universitària de Relacions Laborals de Lleida (adscrita a la UDL)

Els falsos autònoms

Els falsos autònomsSEGRE

Creado:

Actualizado:

Tots coneixem que els treballadors autònoms són aquells que es donen d’alta al règim especial de treballadors autònoms (RETA) i a Hisenda; no reben ordres; gestionen els seus propis clients, treball i el seu horari; no tenen una retribució fixa i cobren mitjançant factures. No obstant, no podem confondre aquesta figura de treballador autònom amb la figura del treballador autònom econòmicament depenent (TRADE). Aquesta figura recull tots aquells autònoms que desenvolupen la major part de l’activitat i perceben, com a mínim, el 75 % dels seus ingressos generats d’un sol client o empresa. El seu contracte és mercantil. Aquests treballadors organitzen el seu treball de forma autònoma, fan servir els seus mitjans de producció i assumeixen els seus propis riscos.

Un treballador per compte aliè és tot el contrari, rep ordres de l’empresari i està subjecte a l’Estatut dels Treballadors. Però últimament, ha sorgit un altre tipus de contractació, que està completament fora d’aquestes fronteres. Es tracta del fals autònom, una figura que ha existit des de fa molts anys, però que, des de l’aparició de la crisi econòmica, ha proliferat més, s’ha estès paulatinament en tot el món empresarial i que, malgrat tenir una relació laboral ordinària amb l’empresa, està enquadrat en el règim especial de treballadors autònoms (RETA). El fals autònom no té un contracte laboral; desenvolupa les activitats laborals corresponents a un treballador per compte aliè (per tant té un horari fix i està sota les directrius de l’empresari), però amb obligacions d’un treballador autònom (pagar la seva quota d’autònoms, fer les seves declaracions d’IRPF i IVA, no tenen dret a l’aplicació de cap conveni col·lectiu i es regulen pel dret civil o mercantil).

Els falsos autònoms estan sent utilitzats per les empreses per disminuir els costos de la plantilla i possibles indemnitzacions (l’empresari s’estalvia un cost social que ascendeix de mitjana a uns 450 euros al mes per treballador en jornada complerta, mentre que, amb caràcter general, a un autònom se li exigiran 267 euros). A vegades inclús és el mateix empresari qui augmenta lleugerament els pagaments de les factures per fer-se càrrec indirectament de la quota d’autònoms.

L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) va assenyalar que s’estima que hi ha al voltant de 100.000 falsos autònoms, cosa que representa el 3,15 dels treballadors per compte propi. Són l’hostaleria i el transport els sectors que més han acumulat falsos autònoms.

Aquest tipus de contractació constitueix una il·legalitat i frau laboral segons l’article 22 de la Llei sobre infraccions i sancions. Respecte d’això, el jutjat social n.6 de Valencia ha dictat una sentència, que és la primera d’aquestes característiques, que dóna per bo l’informe de la Inspecció de Treball i ha considerat que un repartidor que treballava a la plataforma de repartiment de menjar a domicili Deliveroo a València era un assalariat en lloc d’un autònom (avui dia hi ha un greu problema, que cobra una nova dimensió, en relació amb els falsos autònoms: les app mòbils que posen en contacte directament el comprador d’un servei amb el treballador).

Fa poc temps el Consell de Ministres va aprovar un reial decret per combatre el frau que fan moltes empreses amb l’ús irregular de la figura de l’autònom, del fals autònom. Amb aquesta mesura el Govern espera aflorar 40.000 llocs de treball com a assalariats en els pròxims mesos. A partir d’ara la Inspecció de Treball donarà d’alta d’ofici el treballador en el règim general, que és el dels treballadors assalariats, en el moment que es detecti una irregularitat en la situació laboral del treballador en relació amb l’empresa. A partir d’aquí, l’empresa i l’empleat necessitaran un informe preceptiu de la Inspecció de treball per donar-se de baixa en aquest règim de la Seguretat Social i donar-se d’alta al d’autònoms. Fins ara, aquests informes eren potestatius. D’aquesta manera s’evita que les empreses o els mateixos treballadors puguin donar-se de baixa pel seu compte a través del Sistema de Remissió Electrònica de Dades (RED).

Crec que ha arribat el moment d’afavorir un treball digne, del qual ara es veuen privats totes aquestes persones pel mal ús d’aquesta figura laboral. Una figura laboral que, com ja hem dit, és una il·legalitat i un frau, que va en detriment dels drets fonamentals dels treballadors.

tracking