SEGRE

COLABORACIÓN

Treballar junts per millorar

Director del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Treballar junts per millorar

Treballar junts per millorarSEGRE

Creado:

Actualizado:

Cada any afrontem la campanya de recol·lecció de la fruita dolça a les nostres terres amb la intenció d’introduir nous objectius que puguin ser abordats i que millorin la qualitat de treball de tots els agents implicats per fer arribar al consumidor un producte ben acabat. Any rere any, la nostra principal preocupació, juntament amb la de les organitzacions agràries i la dels agents socials, ha estat regular la contractació del sector i normalitzar les relacions laborals amb l’aplicació correcta del conveni. I amb l’esforç de tots s’està aconseguint o si més no anem per bon camí, tot i la crisi econòmica patida i les dificultats dels pagesos per la caiguda de preus de la fruita dels darrers anys. Però aquesta campanya, que s’ha concentrat per la tardança de l’estiu i que no ha suposat dificultats afegides quant als aspectes purament laborals, sí que ha permès adornar-nos que cal fer un pas endavant i posar fil a l’agulla en qüestions més socials. Sense deixar de treballar en la millora constant de tot allò que afecta la intermediació laboral, potser és el moment de reflexionar sobre com volem que es desenvolupi la campanya en un futur i quin és el model que volem seguir construint per aconseguir que sigui modèlica.

Sense cap dubte la campanya agrària la generen les persones, tant pagesos com temporers, però també hi participen els veïns de tots els municipis, en els quals l’activitat es multiplica durant els mesos d’estiu i que en aquest període acullen una important població temporera, no sempre amb feina ni amb un lloc on viure. Per això, des del departament de Treball, Afers Socials i Famílies fem una crida a la responsabilitat de totes les administracions i entitats implicades en la campanya per aconseguir dissenyar un model consensuat que doni resposta a l’allotjament dels temporers sense feina. Cal agrupar recursos i treballar colze a colze per intentar disposar d’una xarxa d’albergs socials que podrien resoldre aquest problema que afecta les persones. El departament està disposat a liderar el projecte per impulsar-ne la constitució, tot i entenent que aquests albergs han de ser de titularitat municipal. Això no vol dir desatendre les peticions reiterades de les organitzacions agràries i dels agents socials per obrir una línia de nou per remodelar aquells allotjaments que pateixen el pas del temps, qüestió que s’està estudiant. I la Inspecció continuarà fent visites per conèixer les condicions d’habitabilitat dels establiments que allotgen temporers. Estem davant d’un nou repte engrescador que depèn de la nostra capacitat per coordinar-nos. I no m’oblido que això demana també recursos. Però primer hem de recavar tota la informació per tenir la fotografia real de les necessitats i després dissenyar un protocol sensat d’acollida, que no deixi ningú que busca feina sense un sostre durant aquest impàs. Si tenim aquest dibuix de la realitat segur que trobarem recursos per portar-lo a terme. Anem passant etapes i aprenent els uns dels altres per mantenir l’aposta d’un sector agrari regenerat, que s’inventa cada dia i que fa seves totes les aplicacions i novetats que li permetin ser més competitiu i conviure amb harmonia amb el medi ambient.

Aquest nou projecte no fa que m’oblidi d’agrair la contínua col·laboració de les organitzacions patronals del sector com Unió de Pagesos, ASAJA-Associació d’Empresaris Agraris de Lleida, JARC i AFRUCAT i la dels sindicats UGT i CCOO, amb els quals ens reunim en la Mesa Agrària per establir protocols d’actuació i que sense aquest treball conjunt no haguéssim obtingut tants bons resultats en un camí que no ha estat mai fàcil. També comptem amb la Inspecció de Treball, de la Direcció Provincial d’Estrangeria i de les forces policials tant estatals com autonòmiques.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant el Servei Públic d’Ocupació, ha seguit apostant pel model inicial i ha mantingut la xarxa d’oficines municipals i d’atenció als allotjaments amb la col·laboració dels ajuntaments de les comarques on es recol·lecta. Aquesta xarxa ha estat coordinada pel personal del SOC, que s’ha ocupat de la gestió dels 17 projectes dels ajuntaments i de la formació dels 20 col·laboradors socials. I com fa set anys, hem tingut al nostre costat la Diputació Provincial de Lleida, que ha subvencionat el cost total del personal col·laborador.

Treballar junts ens farà forts i ens permetrà assolir els objectius que ens marquem.

tracking