SEGRE

COLABORACIÓN

El sindicat agrari eficaç i la PAC

coordinador nacional d’Unió de Pagesos

El sindicat agrari eficaç i la PAC

El sindicat agrari eficaç i la PACSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquest diari ha generat dos pàgines informatives i una editorial basada en unes informacions confuses sobre el cobrament dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC). Tant és així, que els titulars són contraris a la realitat. Per explicar-me, faig el titular que hauria correspost: Els pagesos catalans cobraran el 95% dels ajuts abans que altres autonomies. Expliquem-ho.

Unió de Pagesos i la resta d’organitzacions agràries més representatives membres de la Taula Agrària, a proposta del Departament d’Agricultura vam estar d’acord, reunits el 9 d’octubre, a cobrar la primera setmana de desembre, per bé que, de bon principi, havíem demanat un avançament del 50 %, tal com vam fer públic el 3 d’octubre. Cal remarcar que el nostre sindicat està d’acord, com altres anys, per responsabilitat i eficàcia, a no cobrar la bestreta que la Comissió Europea hagi autoritzat cobrar si hem d’evitar correccions financeres, ja que això vol dir sancions per no haver fet com toca els controls administratius de les sol·licituds i els controls sobre el terreny.

Fixeu-vos: a l’Estat espanyol hi ha establerta, des del 2013, una normativa per repercutir les correccions financeres de la Unió Europea (UE) a les comunitats autònomes per incompliment del Dret de la UE, quan aquestes són conseqüència de situacions derivades de les seves actuacions. Enguany, hi ha vuit comunitats autònomes, entre les quals Andalusia, que està previst que paguin entre el 16 i el 21 d’octubre. Andalusia, entre el 2017 i des de principi del 2018, ja suporta cinc acords del Consell de Ministres de repercussions de correccions financeres imposades per la Comissió Europea per incompliment del Dret de la UE en la gestió dels ajuts de la PAC finançats pel FEAGA que l’hi han suposat una sanció de 86,8 milions d’euros!

En aquest mateix període Catalunya ja suporta tres acords del Consell de Ministres per incompliments en la matèria que ens han suposat un valor de 3,7 milions d’euros. Del cost de la correcció financera se’n fa càrrec el departament del ram. Us imagineu l’impacte en les polítiques agràries de casa nostra per malgastar tals diners per un error evitable? A més, enguany, Catalunya té una auditoria comunitària al novembre que, si s’hagués efectuat la bestreta, hauria començat amb aquesta. I, en resum, com sempre, cal evitar sancions. Probablement, els pagesos catalans seran dels primers de cobrar el 95 % dels ajuts. Això ja és cobrar abans que altres anys, encara que no sigui dins del període de l’avançament. Cal remarcar que les comunitats que fan l’avançament del 50% a l’octubre o novembre no completaran el pagament del 95% dels ajuts fins a final de desembre o principi del 2019. Perquè l’Administració ha de fer dues vegades els tràmits administratius per les dues parts del pagament, i per tant el 45% restant no pot estar llest fins avançat el desembre.

En resum, ateses les circumstàncies d’enguany, els pagesos catalans cobraran abans i aquesta gestió dels ajuts és la més eficaç. Amb això hauria de ser suficient per aclarir les informacions del 17 i el 18 d’octubre, i l’Editorial del 18 d’octubre passat que treia suc d’un deficient punt de partida informatiu, i d’altres formats informatius del SEGRE, com els semàfors vermells, un a la consellera i un altre a la meva persona, per bé que el diari no es va posar en contacte amb mi al llarg d’aquests dies. Sempre estic a disposició dels periodistes de tots els mitjans de comunicació i, d’altra banda, puc aclarir que Unió de Pagesos és una organització participativa i vam demanar opinió a tots els responsables de sector i a la comissió permanent nacional abans de prendre l’esmentat acord.

Per acabar, els mitjans de comunicació no s’haurien de deixar portar per dinàmiques viciades, en aquest cas, per un sindicat que no és prou representatiu en l’àmbit de Catalunya i no participa dels òrgans consultius catalans i no té informació directa. Com a sindicat que sempre hem defensat la llibertat de premsa i la llibertat d’expressió, encoratgem la feina crítica, també és clar quan aquesta ens afecta, però reclamem que aquesta estigui feta amb tots els ets i uts i contrastant la informació amb les fonts.

Nota de redacció: Agraïm les lliçons de periodisme del senyor Caball, però li recordem que les informacions a les quals fa referència es fonamentaven en declaracions dels dirigents dels sindicats agraris de Lleida, incloent-hi el coordinador territorial del seu sindicat a Lleida, Jaume Pedrós.

I parlant de contrastar, a SEGRE no tenim semàfors vermells, sinó un ascensor que puja i baixa.

tracking