SEGRE

EXPOSICIONES FOTOGRAFÍA

Torregrossa llena de arte la sala de La Capella

La exposición “El jardí d’humus” de Manuel Esclusa.

La exposición “El jardí d’humus” de Manuel Esclusa.J.GÓMEZ

Creado:

Actualizado:

El municipio de Torregrossa acoge estos días la exposición El jardí d’humus del fotógrafo Manel Esclusa. Se trata de una colección de imágenes tomadas de unos negativos que el tiempo y la tierra de un invernáculo se encargan de alterar, para crear así una nueva obra de arte. La muestra ha servido para clausurar el primer ciclo de exposiciones que ha acogido la sala La Capella. Y es que esta antigua capilla del desaparecido convento fue restaurada el año 2004, conservando parte de su estructura original, para que se convirtiera en sede de actividades culturales de pequeño formato. El principal objetivo era poder acercar artistas de nivel a Torregrossa, para que pudieran descubrirlos no sólo sus vecinos, sino también personas de municipios próximos. La iniciativa ha sido todo un éxito. “Hemos cumplido los objetivos marcados: aproximar la tarea de grandes profesionales a personas con sensibilidades artísticas que no viven en las capitales”, explicó la concejal de Cultura del consistorio, Maribel Zamora. El trabajo, sin embargo, ha contado con la ayuda del galerista Albert Moré, que colaboró a que artistas como José María Guerrero Medina llevara la colección Exilis i retirada. Retrats anònims hasta Torregrossa, una exposición que sirvió para inaugurar el ciclo en mayo. En verano, llegó La celebració com a revolta, una serie de gravados de Josep Guinovart. Entre ellos estaba Terres de Torregrossa. La muestra formó parte del Any Guinovart, que conmemora el décimo aniversario de la muerte de este artista vinculado a Agramunt. En agosto, La Capella también acogió la obra de Evru. El consistorio ya prevé un nuevo ciclo de exposiciones para el próximo año.

Por otra parte, la sala de actos de la biblioteca local acogió el viernes por la noche una charla a cargo del fotógrafo Toni Prim, que analizó la historia de las imágenes, partiendo de pinturas rupestres hasta llegar a Instagram.

El fotógrafo Toni Prim habló sobre la evolución de las imágenes en una charla en la biblioteca

Visitant la població de Torregrossa ens trobem amb la insòlita presència d’un espai inèdit dedicat a l’art amb majúscules. Aquest espai, restes d’un antic convent adequadament restaurat, és ple de sorpreses i situa Torregrossa indiscutiblement en una posició de referència en el món artístic en les terres de Lleida, tant mancades d’aquests espais.

Amb l’assessorament del promotor artístic Albert Moré, vinculat familiarment a la població, i l’empenta decidida de l’equip de govern, la sala La Capella ha superat sobradament el seu bateig de foc amb autors del prestigi com José Maria Guerrero, Evru o Guinovart, i ara amb una nova sorpresa per als amants de l’art de la llum, amb l’obra recent del fotògraf vigatà Manel Esclusa.

La trajectòria del Manel Esclusa és extensa i de prestigi internacional. Les seves fotografies sovint han estat motivades per tot allò que l’ull fotogràfic pot apreciar i l’ull humà no, contradient aquella teoria que la fotografia només reflecteix allò que es veu, i reforçant aquella altra que diu que la fotografia té un llenguatge propi i l’ull fotogràfic mira diferent de com ho fa l’ull humà.

Des d’aquella majestuosa col·lecció titulada Naus, sèrie nocturna de vaixells ancorats però desdibuixats pel suau moviment de les ones dins del port, fins a l’obra que es presenta ara a La Capella, hi ha un important salt cap a l’abstracció. Sota el títol El jardí d’humus, Manel Esclusa ens presenta imatges de gran format obtingudes inicialment per accident. A causa d’una inundació al seu estudi, una sèrie de transparències o diapositives en color, moltes d’elles de motius vegetals, sofriren un deteriorament important. Investigant aquest deteriorament, l’autor descobreix un nou univers visual que el mou a “repetir” aquest accident i estudiar-ne els resultats, obtenint unes imatges sorprenents en què els pigments i les sals de plata es transformen incontroladament per l’efecte de la terra i la humitat, tal i com passa quan sembrem una llavor en un jardí. El resultat és molt potent gràficament i d’una gran bellesa visual. Una exposició que no s’hauria de deixar escapar cap estudiant de fotografia.

La exposición “El jardí d’humus” de Manuel Esclusa.

La exposición “El jardí d’humus” de Manuel Esclusa.J.GÓMEZ

La exposición “El jardí d’humus” de Manuel Esclusa.

La exposición “El jardí d’humus” de Manuel Esclusa.J.GÓMEZ

tracking