SEGRE

COLABORACIÓN

La tecnologia es pot permetre perdre el talent de les dones?

Creado:

Actualizado:

La presència de les dones és minoritària en els anomenats estudis STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). El Centre Dolors Piera de la Universitat de Lleida constata que només el 15,27% de noies elegeixen els graus d’enginyeries (Informàtica, Forestal, Agrària i Alimentària, Electrònica Industrial i Automàtica, Forestal, Mecànica i de l’Energia i la Sostenibilitat). Les dones solament superen el 23% l’Enginyeria Agrària i Alimentària. Aquest fet s’ha generalitzat arreu i afecta més dràsticament el cicle de Grau Superior de l’FP. Un estudi de Barcelona Activa va fer públic el passat mes d’abril que la matriculació de noies és només del 6% en Informàtica i Comunicació d’FP i que les dones inscrites a les carreres universitàries d’àmbits científics i tecnològics són el 13% del total de l’alumnat.

Un primer cop d’ull a les plantilles de les empreses i entitats tecnològiques ens pot donar una imatge equivocada de la presència de dones. Per què? Perquè la majoria s’encarrega de tasques administratives o que podríem considerar serveis complementaris (atenció als clients, recepció i recursos humans, entre d’altres). Malauradament, en el món tecnològic hi ha una bretxa o escletxa digital per raó de gènere. Una bretxa amb dos vessants importants: la manca de vocacions professionals i de coneixements per utilitzar les eines. Ni la tecnologia no es pot permetre perdre el talent de les dones –més del 50% de la població– ni aquestes han de renunciar a tenir un paper important en el desenvolupament de les diferents professions i oficis a causa de patir un dèficit de formació tecnològica. A hores d’ara, i de manera progressiva, qualsevol ofici i professió requereix una base tecnològica. És impossible imaginar una arxivera, una professora, una metgessa o una recepcionista que desenvolupi la seva feina sense l’ús i ajut de les eines i programes informàtics. Per tant, cal treballar les capacitats de les noies en termes igualitaris.

Passar a l’acció: la constatació de l’existència d’una bretxa digital de gènere ha dut entitats i institucions a elaborar informes en un primer pas i, després, a actuar per combatre-la. Aquest és el cas, per exemple, a prop nostre, de l’Institut de Ciències de l’Educació i del Centre Dolors Piera de la UdL. Més enllà, hi ha projectes com el Women Techmakers de Google o la campanya Ciencia y Tecnología en positivo de l’Associació de Parcs Tecnològics d’Espanya. Evidentment, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida també aposta per l’aprofitament del talent femení i pel desenvolupament de les capacitats de les noies mitjançant la formació adequada. Per aquest motiu, bona part de l’esdeveniment anual Google Devfest Lleida es dedicarà, el 3 de novembre, a promocionar vocacions tecnològiques entre les noies. El Google Devfest, que organitza el mateix Parc i el Google Developer Group Lleida (GDG Lleida), s’adreça a tot el públic, però de manera especial a l’alumnat i el professorat de secundària. És a dir, intentem assessorar el jovent en el moment que es planteja quin tipus d’estudis escollirà. El programa d’enguany inclou la participació de quatre dones expertes en tecnologia, que explicaran per què van triar aquesta opció, com l’han desenvolupat i quines són les seves vivències personals.

En una taula rodona, que moderarà Ares Escribà, periodista i directora del programa Connecti.cat de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, intervindran Carina González, Doctora en Informàtica, investigadora i presidenta de la Xarxa Universitària per a la Docència Virtual; Vanessa Galcera, enginyera en Informàtica, Màster en Seguretat Informàtica i cofundadora del grup Tech&Ladies Carmen Méndez, professora de secundària i cap del servei d’FP i Participació Educativa de la conselleria d’Educació, Formació i Ocupació de la Rioja, i Elisa de Gregorio, enginyera informàtica i Android Developer a Ocado. Som conscients que aquest és un petit pas del Parc Científic i Tecnològic de Lleida, però ni volíem ni podíem eludir el nostre compromís amb les dones del nostre territori. Sabem que serà necessari buscar sinergies i crear complicitats durant un període necessàriament llarg. Però, encetem el nostre camí en aquesta direcció. Ens acompanyeu en aquesta aposta?

tracking