SEGRE

COLABORACIÓN

La ciutat de les persones

Tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones

La ciutat de les persones

La ciutat de les personesSEGRE

Creado:

Actualizado:

La percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació en els darrers anys. A mitjans del segle XX, una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent i, seguint aquest pensament, l’Estat es basava en un model assistencialista per proporcionar-li una vida el més digna possible. A les darreres dècades hem pres consciència que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta i, com a conseqüència, l’enfocament paternalista de l’atenció ha evolucionat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social d’aquest col·lectiu.

La política social es basa en el desig d’ajudar a recuperar drets. Les ciutats no són alienes als efectes positius o negatius de cadascun dels col·lectius que la conformem. Per això, en un dia com el d’avui, cal tenir en compte i agrair els esforços i la dedicació de les entitats que treballen i ajuden sense reserves a millorar la qualitat de vida d’unes persones que ho necessiten. Són peces clau per construir una ciutat igualitària, justa, cohesionada i integradora. La Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones a la Paeria ha creat sinergies amb les entitats i impulsa un missatge constructiu, fent visible que cadascú, amb les nostres capacitats, contribuïm i fem societat. Desenvolupem polítiques i actuacions que tenen com a referent fomentar la complicitat entre la ciutadania i la ciutat, posant l’accent en els beneficis d’una societat plural i en la riquesa d’una ciutadania amb capacitats diverses.

Només amb el ple exercici dels drets, les persones amb discapacitat tindran la possibilitat d’accedir, utilitzar i gaudir dels entorns, béns, productes i serveis que ofereix la societat en tots els àmbits. És aquí on rau la importància del desenvolupament de les campanyes de sensibilització escolar que portem a terme des de l’Àrea d’Atenció a les Persones amb Discapacitat, de les accions a través del Consell Municipal de Persones amb Discapacitat, de l’elaboració del decàleg de recomanacions d’accessibilitat en els espais públics, del recull d’activitats adreçades als infants amb discapacitat o de la Jornada de Responsabilitat Social, entre altres. Accions transversals i inclusives dins d’un Pacte Intergeneracional que avança en la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, que reformula les polítiques i estratègies que han contribuït a crear ocupació i millora de les condicions d’ocupabilitat, facilitant l’accés a un lloc de treball de qualitat.

Avui dia 3 de desembre, en què celebrem el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, voldria recordar que seguirem treballant per superar els reptes que constantment se’ns plantegen des de diferents àmbits de la vida ciutadana per assolir l’objectiu desitjat: una societat 100% accessible i 100% inclusiva, en què totes les persones hi puguin viure, gaudir i participar de manera plena i autònoma. Un canvi de model per al qual és imprescindible el diàleg i la col·laboració amb les entitats representatives de les persones amb discapacitat, les seves famílies i la societat en general.

Com a responsable de les Polítiques per als Drets de les Persones de l’Ajuntament de Lleida, tinc l’obligació d’aportar una millora a la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania. Aquí radica l’encoratjador repte que se’ns presenta: ser capaços de cercar les millors solucions basant-nos en els valors, en la cura de les persones i en el respecte cap als seus drets per tal d’aconseguir el benestar i la cohesió social de tots els ciutadans i ciutadanes de Lleida. Definint, insisteixo, una ciutat per a totes les persones, sent plenament conscients que és necessari canviar la mirada sobre la (dis)capacitat perquè els drets siguin respectats. La millor inclusió és no fer diferències. Comencem, doncs, parlant simplement de persones amb majúscules, independentment de si tenim unes o altres capacitats.

tracking