SEGRE

COLABORACIÓN

Pirineu, Pallars, per a unes terres d'oportunitats i possibilitats

Presidenta de la Diputació de Lleida

Pirineu, Pallars, per a unes terres d’oportunitats i possibilitats

Pirineu, Pallars, per a unes terres d’oportunitats i possibilitatsSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana,

hem sabut dels problemes normatius que poden afectar la celebració del Festival Doctor Music a Escalarre aquest estiu tal com estava previst. De tothom són conegudes les raons per les quals hi ha possibilitat de canvi d’ubicació d’aquest esdeveniment i les repercussions que aquesta decisió pot tenir en el territori.

La Diputació de Lleida sempre s’ha posicionat al costat de tots els municipis i de les seves necessitats i aquesta, doncs, era una voluntat manifestada que apostava per la dinamització d’aquest territori. De forma majoritària, la gent del Pallars no està d’acord amb aquesta decisió perquè, per una banda, es tanca la porta a unes expectatives creades i oportunitats esvaïdes, especialment econòmiques i turístiques, que haguessin beneficiat molt aquestes comarques del Pirineu, i perquè, per altra banda, el Pirineu de Lleida perd alhora la possibilitat de poder obrir altres portes de creixement en el futur.

Estem d’acord que les coses s’han de fer bé i evidentment cal complir amb les normatives, però també cal actuar amb accions polítiques que ajudin al desenvolupament, i en això, tots hi hem de treballar i trobar-hi solucions. És obligació de tots poder garantir aquest progrés tan reclamat per les comarques de muntanya. Si no dinamitzem aquestes zones menys afavorides, correm el risc que no sigui possible revertir el progressiu envelliment de la població, impedint aconseguir fixar al territori les noves generacions, que es veuen obligades a abandonar-lo o bé opten per reprendre les seves vides en altres indrets amb més oportunitats i serveis.

Tenim clara la nostra obligació. Les administracions públiques hem de treballar amb voluntat de servir tots els ciutadans, visquin on visquin, per garantir-los els instruments necessaris per decidir el seu futur dignament. Algunes d’aquestes eines que duem a terme per assegurar una millora dels serveis és la implantació en el territori de la fibra òptica perquè ho creiem del tot necessari per al desenvolupament econòmic del territori. Malgrat això, els Pallars reclamen generar altres iniciatives que ajudin a la seva potenciació turística, i aquest és també el nostre compromís institucional.

Tots els sectors de la societat hem de tenir una mirada més aperturista del territori, cal més diàleg i consens. Escoltar la nostra gent i els alcaldes de les comarques pirinenques, les seves necessitats són també les nostres. No podem concebre un país que volem equilibrat si no som capaços de generar iniciatives que aportin el valor necessari per fer més competitives les nostres comarques, especialment aquelles que estan més despoblades. I això s’ha de fer tenint clar que, més enllà de les discrepàncies que hi pugui haver en la visió de país, el crit unànime de les administracions, entitats i ciutadania, envers l’aposta pel creixement econòmic i la generació de riquesa, ha de sentir-se ben fort allà on hi hagi els altaveus que ens puguin donar visibilitat.

En tot cas, la voluntat d’un territori ha de tenir aquest pes que reclamem en la presa de decisions finals, i alhora ser capaç de superar impediments que apareguin en el camí, com ja va passar, per exemple, amb la celebració del Campionat del Món de caiac d’estil lliure, que se celebrarà entre l’1 i el 6 de juliol de 2019 a Sort, tot i que va estar a punt de no tirar endavant.

Evidentment, hem de teixir un futur que sigui sostenible en tots els paràmetres (mediambiental, social, econòmic, etc.) i cal que qualsevol iniciativa es regeixi per uns criteris de seguretat absolutament estrictes. Amb això, hem de saber buscar i trobar les solucions que ho facin compatible amb el dinamisme de la zona per tal de no provocar una paràlisi del territori.

Ningú més que la gent de les comarques pirinenques s’estima la seva terra i la vol protegir i perpetuar, i des d’aquesta perspectiva cal estar al costat d’aquelles iniciatives que són bones per als municipis, perquè també ho són per a tothom.

No és moment de desanimar-se, al contrari; davant de fets que ens puguin sacsejar, cal buscar respostes, i aquestes han de ser positives. Els alcaldes i les institucions del territori, la iniciativa privada i la ciutadania ens continuarem conjurant perquè no és limiti el nostre legítim progrés.

Pirineu, Pallars, per a unes terres d’oportunitats i possibilitats

Pirineu, Pallars, per a unes terres d’oportunitats i possibilitatsSEGRE

tracking