SEGRE

COLABORACIÓN

Qui ha de justificar les absències escolars?Els pares i tutors, no els metges

President del Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Qui ha de justificar les absències escolars?Els pares i tutors, no els metges

Qui ha de justificar les absències escolars?Els pares i tutors, no els metgesSEGRE

Creado:

Actualizado:

Des de fa uns anys, hi ha una demanda creixent de pares, mares i tutors que acudeixen a les consultes mèdiques, sobretot d’Atenció Primària, amb la voluntat que els facultatius els lliurin un informe per justificar les absències escolars dels seus fills. La majoria de les vegades, la petició no es correspon amb un problema de l’infant o del jove que hagi requerit atenció mèdica, sinó a la resolució d’una qüestió merament administrativa.

Per diverses raons, s’ha produït un esbiaix conceptual i s’ha acceptat, tàcitament i equivocadament, que la responsabilitat d’emetre aquest justificant és del metge. Aquest tipus de peticions, que van en augment, comporta una sobrecàrrega inadequada de la demanda assistencial per als centres d’Atenció Primària, però resoldre-les no és competència dels professionals mèdics.

Per aquest motiu, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha emès una nota oficial per clarificar els rols i les responsabilitats dels agents que conflueixen en l’entorn familiar i educatiu. El CCMC, després d’analitzar la legislació vigent, afirma que les absències escolars dels menors d’edat només poden ser autoritzades o justificades pels pares o tutors legals, és a dir, per les persones que exerceixen la pàtria potestat.

En aquest sentit, membres del Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL) han manifestat també a la Junta de Govern la seva preocupació per aquest tema. Per tal de col·laborar en la determinació de responsabilitats, el COMLL ha fet arribar la nota del CCMC al titular dels serveis territorials d’Ensenyament, tot pregant-li que la trameti als centres educatius lleidatans.El rol de pares i tutors. És, per tant, evident que els metges d’Atenció Primària no tenen la responsabilitat de justificar la no-assistència a classe dels menors. En el cas de menors que hagin rebut atenció mèdica per una malaltia, els pares i els tutors legals tenen dret a demanar un informe clínic. Però, cal tenir present que aquest document no es pot convertir en obligatori per justificar l’absència a l’escola o l’institut. Així mateix, convé tenir en compte que l’informe clínic pot contenir dades de caràcter personal (patologia, tractament, antecedents clínics o familiars). Educadors i metges sabem que el dret a la intimitat és especialment estricte en temes de salut. Per això no es pot utilitzar l’informe clínic com a justificant d’absències.

D’altra banda, els facultatius tampoc tenen la responsabilitat d’exercir aquest rol en casos d’absentisme escolar. L’obligació de fer-ho correspon també als pares o els tutors –privats o institucionals–, ja que “no és exigible estendre l’objectiu de la valoració mèdica a qüestions de caràcter social, legislatiu o de qualsevol altra índole aliena a l’acte mèdic”, assenyala el Consell de Col·legis Oficials de Metges de Catalunya.

Els metges lleidatans i la seva entitat col·legial desitgem acabar amb aquesta pràctica perversa que fa recaure sobre l’Atenció Primària una responsabilitat que no li pertoca i que li resta temps per a l’assistència mèdica. Estem segurs que trobarem en els educadors i en les associacions de pares i mares de les nostres terres els col·laboradors idonis per reconduir-la.

tracking