SEGRE

COLABORACIÓN

Geografia i molt més

professor del Grau de Geografia i coordinador del Màster Interuniversitari en Gestió d’Àrees de Muntanya

Geografia i molt més

Geografia i molt mésSEGRE

Creado:

Actualizado:

La geografia ha estat notícia els darrers temps: a la Universitat de Lleida la matrícula ha tocat fons i la seva continuïtat es troba amenaçada. Diríem que ja està bé que es parli de geografia, però preferiríem que fos en millors circumstàncies. Els qui treballem a l’entorn de la geografia creiem que els seus ensenyaments continuen tenint un gran interès per a la joventut i per a la societat. Però, malauradament, la geografia ha perdut visibilitat en els darrers anys, fet que no solament l’afecta, sinó a les matèries de les lletres i a les humanitats en general. Els motius els coneixem i no és fàcil contrarestar-los.

Any rere any, quan acabem la Geografia de Catalunya amb els alumnes del Grau Sènior em miren tots estranyats i en certa manera admirats, això és geografia? És l’interrogant de les persones més grans, que pensen encara que la geografia consisteix en una rastellera de noms de ciutats, rius, muntanyes i estanys. No! Amb la geografia mirem d’entendre el funcionament de les ciutats i els pobles i els problemes i aspiracions de la seva gent. Perquè el relleu dóna més oportunitats a uns que a uns altres, com el clima condiciona els cultius i l’economia, quines són les bases de l’activitat turística i com la podem potenciar, per què i com creixen les ciutats, com organitzem les comunicacions, com funciona el cicle de l’aigua i gestionen aquest líquid preciós, en què consisteixen i com ens enfrontem a les desigualtats socials... Aprenem a analitzar aquestes realitats a través de l’estadística i tot tipus d’informació, i confeccionem cartografia per fer que la societat comprengui i trobi solucions als problemes de mobilitat de persones i materials, la distribució correcta de residències i indústries o, senzillament, l’aprenentatge o l’oci.

Si els més grans no acaben d’ubicar els continguts de la geografia, per als més joves el concepte és pràcticament desconegut. En el passat, les matèries dels ensenyaments de primària i secundària parlaven de geografia, com parlaven d’història o història de l’art. Ara parlen de societat, ciències socials o coneixement del medi, paraules que no corresponen a cap grau universitari. No és que els continguts hagin canviat; al contrari, trobem en lloc destacat els temes típics de la geografia: canvi climàtic, sostenibilitat, riscos, paisatges, biodiversitat, turisme, energies alternatives, creixement demogràfic, emigracions, ruralitat, ciutats i metròpolis, mobilitat... El que passa és que el nom de geografia simplement ha desaparegut en els encapçalaments i en els continguts, i els joves ja no identifiquen el concepte de geografia.

No és gens fàcil canviar el corrent dels temps que porta cap a la pujada d’unes carreres i disciplines i la davallada d’unes altres. Malgrat tot, els professors que treballem en l’àmbit de la geografia i que dins l’àmbit de la geografia ensenyem i col·laborem en altres graus i disciplines estem convençuts de l’interès dels nostres coneixements i continuarem fent-ne la promoció i difusió que es troba al nostre abast. Tot a partir de fer la nostra feina el millor possible. Una feina que no solament consisteix a donar classes, sinó també en la recerca i divulgació de temes tan diversos i exigents per a la societat com poden ser l’organització del sector comercial a la ciutat, la freqüentació turística i les seves expectatives, el potencials dels patrimonis culturals, la dinamització de la ruralitat, les millores en la gestió dels rius, la cartografia digital del medi natural, la variabilitat climàtica, la localització de la conflictivitat social urbana, l’evolució de les migracions...

Tots els anteriors són temes d’estudi, però també possibles sortides professionals per als alumnes que segueixen el Grau de Geografia, a més de la sortida que torna a demanar nous titulats en la matèria que és la de l’ensenyament. Naturalment, això requerirà la realització d’alguns estudis complementaris a través d’un Màster, que és el que ha d’acabar d’orientar i donar el perfil professional del jove, i des del Grau de Geografia qui aprofiti bé els estudis trobarà també un bon nombre de portes obertes.

tracking