SEGRE

COLABORACIÓN

Emergència climàtica: per un pacte de ciutat

Portaveu del PP de Lleida a la Paeria

Emergència climàtica: per un pacte de ciutat

Emergència climàtica: per un pacte de ciutatSEGRE

Creado:

Actualizado:

Estic preocupat pels efectes que té el canvi climàtic arreu del planeta i, en particular, a la nostra ciutat. Precisament per aquest motiu, des del grup municipal popular valorem necessària una major consciència i sensibilitat del problema i, en conseqüència, prendre les accions oportunes per posar fre al perill que això representa.

Amb tot, exigim al Govern de la Paeria que assumeixi compromisos respecte a les mesures a implementar i que vagi més enllà d’actes simbòlics. Queda molt bé de cara a la ciutadania fer una apagada lumínica d’edificis i monuments emblemàtics de la nostra ciutat i, així, fer veure que hi ha una plena sensibilitat i consciència política per portar a terme determinades actuacions. Per aquest motiu, jo us proposo fer un petit parèntesi, ja que els qui ja em coneixeu sabeu que m’agrada dir les coses de forma clara i no falsejar la realitat. Sé reconèixer quan realment es fa alguna cosa, però pel cas concret que ens ocupa, queda molt camí per recórrer i l’actual Govern de la Paeria hauria de posar immediatament “fil a l’agulla”.

Des del grup municipal popular apostem, entre altres mesures, per millorar la capacitat, l’eficiència i l’ús del transport públic limitar la velocitat d’alguns carrers i zones de la ciutat implementar bonificacions fiscals per als vehicles d’emissions contaminants més baixes, promoure i facilitar la mobilitat a peu; millorar i dignificar els espais verds de la ciutat, promoure els apadrinaments d’arbres de l’arborètum o fixar mesures de protecció del paisatge per evitar la seva degradació, entre altres coses. Tenim present que els espais verds constitueixen un espai bàsic per afavorir la socialització.

Volem una Lleida lliure de contaminació d’acord amb un pla d’acció, amb l’objectiu de reduir les emissions de diòxid de nitrogen (NO

2

), un dels agents més perjudicials per a l’atmosfera i afavoridor d’un bon nombre de malalties pulmonars. Altrament, posem l’accent en la reducció de la contaminació acústica, atès que és un factor clau en el deteriorament de la qualitat ambiental del territori.

Cada vegada més, diverses entitats i un bon nombre de persones anònimes i amb caràcter voluntari participen i s’organitzen per fer la neteja de l’espai públic urbà, la qual cosa és positiu i evidencia la sensibilitat que té bona part de la nostra ciutadania respecte a aquest tema. Tanmateix, això conté una doble lectura: des del voluntariat s’estaria donant una resposta satisfactòria al treball d’obligat compliment que té i li correspon al Govern de la Paeria. Per tot, podem afirmar que les polítiques pràctiques en aquests tipus de qüestions són deficitàries i, m’atreveixo a dir que, fins i tot, poc compromeses amb el que significa estimar la nostra ciutat i vetllar per un futur millor.

És una certesa afirmar que a la nostra ciutat tenim carrers bruts, parcs infantils i d’altres zones amb restes de botellons, vidres i altres deixalles, presència d’excrements a les vies públiques, etc. Resultat, una fotografia de la nostra ciutat amb manca d’higiene, d’incivisme i de salubritat.

També apostem per millorar els entorns dels centres escolars, promoure la sensibilització entre els infants i joves de què significa el canvi climàtic, tot incorporant programes educatius com per exemple, l’Escola Respira, o seguint la línia d’escoles verdes. Som sabedors que promoure uns hàbits saludables en la ciutadania, ja des de la infància, deriva en un augment de l’esperança de vida. Entenem que envellir amb qualitat de vida és una responsabilitat tant social com política.

Volem concentrar-nos a disminuir els residus i implicar-nos a augmentar el reciclatge; per una vertadera separació dels residus i erradicació de plàstics contaminants i devastadors. En aquest sentit, la Paeria ha d’estudiar quin és el millor sistema de la recollida selectiva de les escombraries, sense improvisar ni repercutir econòmicament al contribuent, ja que un supòsit d’aquestes característiques podria derivar en unes majors càrregues impositives. A més, creiem en la generació d’energia renovable, però no com l’únic tipus d’energia a utilitzar, sinó compatibilitzar-ho amb d’altres, amb l’objectiu de reduir les emissions de CO

i fomentar l’ús d’energies renovables i l’autogeneració d’energia. En aquest sentit, volem posar èmfasi en el fet que tots els equipaments municipals de construcció nova o en rehabilitació disposin de plaques fotovoltaiques per generar energia.

En el Ple municipal del passat mes de setembre vaig proposar tant a la resta de forces municipals com a l’alcalde que es liderés una Cimera, conjuntament amb tots els agents implicats, per fer un abordatge de quins han de ser els reptes en la matèria. A més a més, que pogués acordar-se un conjunt de propostes en l’àmbit municipal per la Lleida de les pròximes dècades. Es tracta d’un pacte de ciutat que proposem des del grup municipal popular. És un projecte de ciutat, d’una Lleida que té que com a missió abanderar els reptes del futur, amb respecte i compromís per les generacions presents i futures.

La #LleidaImplicada és la Lleida que se sensibilitza i actua per pal·liar els efectes del canvi climàtic.

tracking